Hjelpe, lindre og være til stede - Fransiskushjelpen på jobb for alvorlig syke

Hver eneste dag er Fransiskushjelpen hjemme hos alvorlig syke pasienter i livets siste fase. Målet er at hver enkelt pasient skal få så mye tid som mulig i kjente og trygge omgivelser når livet går mot slutten. Vi ble med Anne Serine, hovedstadens blideste bergenser og sykepleier, på hjemmebesøk til en av sine pasienter.

Etter et kort stopp ved Ullevål sykehus for å hente medisiner, parkerer Anne Serine den lille røde Toyotaen utenfor pasientens bolig. Huset har frukthage, er velholdt og ligger i et rolig nabolag. På vei inn kaster Anne Serine lange blikk etter eplene som vokser på et tre i hagen. I det hun ringer på døren er bydelens hjemmetjeneste på vei ut. Det blir et smil og et hei på trappen før hjemmetjenesten haster videre.

På jobb for pasientens hjemmetid og livskvalitet

Fransiskushjelpen og kommunens hjemmetjeneste har mange felles pasienter og er avhengig av et godt samarbeid. Mens Fransiskushjelpen leverer palliative tjenester til Oslos innbyggere på oppdrag fra Oslos kommune, har hjemmetjenesten har langt flere pasienter og gjerne mindre tid til hver pasient enn Fransiskushjelpen.

Da vi kommer inn, sitter pasienten ved kjøkkenbordet og spiser frokost. Det er ikke vanskelig å se at han setter pris på å få besøk av sykepleieren, og at de to kjenner hverandre fra før.

– Er det bergenseren som kommer? Ja,ja jeg liker bergensere, men ikke byen he he!. Tonen er spøkefull og vennlig. Kommentarene sitter løst, og springer frem og tilbake over bordet. Det er god stemning, smil og latter.

“Kombinasjonen av stor faglig tyngde, og lang erfaring innen palliasjonsfaget, gir sykepleierne de rette forutsetningene til å hjelpe pasientene til lengst mulig hjemmetid og best mulig livskvalitet”

Fransiskushjelpens kompetanse og erfaring betyr trygghet for pasientene og pårørende

Smertepumpen, som sørger for riktig dosering av smertelindrende medikamenter, er et viktig instrument for at pasienten skal kunne være hjemme. Likevel er det Fransiskushjelpens sykepleiere som er viktigst for pasientene og pårørendes opplevelse av trygghet. Kombinasjonen av stor faglig tyngde, og lang erfaring innen palliasjonsfaget, gir sykepleierne de rette forutsetningene til å hjelpe pasientene til lengst mulig hjemmetid og best mulig livskvalitet i livets siste fase.

Etter en drøy halvtime er smertepumpen skiftet og kontrollert. Pasienten har spist frokost og dagens avis er hentet inn fra postkassen. Det småprates om pasientens planer for uken, og neste besøk avtales. – Kan jeg ta et eple fra treet der ute? spør Anne Serine. Pasienten smiler og svarer: - Klart du kan det, men ta et fra selve treet og ikke de som ligger på bakken.

Hjemmebesøket er over, og pasient og sykepleier tar farvel. Med et nyplukket eple i hånden, og sekken plassert i baksetet på den lille røde bilen, setter Anne Serine kursen for neste pasient. Vel vitende om at hun har nok tid til å hjelpe, lindre og være til stede for de innbyggerne i Oslo som trenger det mest.

Her kan du lese mer om Fransiskushjelpens arbeid for mennesker i livets siste fase:

Fransiskushjelpens Pleietjeneste om tid for til å leve

Fransiskushjelpen arrangerer fagdag i palliasjon

En oppsummering av "Når livet ebber ut" - et foredrag av Fransiskushjelpens Anne Kristine Espegren