Stor sorgkonferanse i København

Danmark etablerte i 2017 et nasjonalt sorgsenter. Fransiskushjelpen var denne uka tilstede på deres store sorgkonferanse i København.

- Hovedbudskapet fra konferansen, som også er et viktig element i vårt sorgtilbud, er at det emosjonelle båndet til de man mister ikke trenger å avsluttes når den man er glad i dør. Sagt på en annen måte handler ikke sorgarbeid om å bryte bånd, men om å omforme dem. Relasjonen til den avdøde trenger ikke avsluttes. Man kan med seg den man har mistet videre i livet på en bearbeidet måte.

Det forteller Marianne Sandsdalen, fagansvarlig på sorg i Fransiskushjelpen. Hun har nylig deltatt på konferansen «Livsfortellinger i sorgen – et narrativt perspektiv» i København. Hvordan møte sorgen og hvordan leve gjennom sorgen, var tema på dagsorden. Konferansen tematiserte også sorg som en del av livet, og som før eller senere vil ramme alle mennesker.

Skape mening i sorgen

Professor Robert A. Neimeyer fra Portland Institute for Loss and Transition, sa i sitt innlegg at fortellinger hjelper oss å skape mening i sorgen. Fortellingen om et menneske avsluttes ikke når mennesket dør, men fortsetter i en ny form. Neimeyer forstår sorgen som en skygge vi bærer med oss, som vi må forsøke å finne mening i. Det å rekonstruere mening i verden etter tapet av den man elsket, blir et viktig prosjekt for de som sørger. Selv om det ikke finnes en mening med selve tapet, kan man finne en mening i sorgen. Det kan for eksempel være å fortsette livet i «hans eller hennes ånd», fortalte professoren fra Portland.  

Det nasjonale sorgsenteret som arrangerte konferansen jobber med sorg gjennom forskning, vitenskap, formidling og etterutdanning til fagpersoner i hele Danmark. I tillegg tilbyr de terapi og sorgbearbeiding etter behov. De sørgende som står i fare for å utvikle komplisert sorg får tilbud om å gå i individuell terapi eller gruppeterapi med en terapeut. Andre sørgende får tilbud om å gå i sorggrupper der likepersonsprinsippet gjelder. Etterlatte kan også ringe til sorglinjen, en telefon og chatte-tjeneste bemannet med frivillige medmennesker, som selv har mistet en av sine kjære.

Likepersonsprinsipp og komplisert sorg

- Vi ser at likepersonsprinsippet har sin plass i det internasjonale sorgarbeidet, slik det også står sentralt i sorgarbeidet i Fransiskushjelpen, sier Marianne Sandsdalen. - Samtidig jobbes det også mer eksplisitt med den sorgen som ikke slipper taket. Før ble dette kalt for komplisert sorg. Nå kalles det en forlenget sorglidelse. Det er ikke lenge siden Verdens Helseorganisasjon gjorde forlenget sorglidelse til en diagnose. Det internasjonale fagmiljøet kan mye både om risikofaktorer for å utvikle forlenget sorglidelse og terapeutiske tilbud for å få hjelp. Å lære mer om dette har vært veldig interessant, avslutter Marianne.

Her kan du lese mer om Danmarks nasjonale sorgsenter.