Historisk viktig rusreform på trappene- kan forandre synet på ruspasienter

Foto: Torstein Ihle

Foto: Torstein Ihle

I går la det regjeringsoppnevnte rusreformutvalget frem sin rapport til helseminister Bent Høie. Her foreslår de å avkriminalisere rusmidler og erstatte straff med oppmøte hos en kommunal rådgivningstjeneste. Omsetning og oppbevaring av større mengder narkotika vil fortsatt være kriminalisert som i dag.

Fornøyd med rapporten

Fagansvarlig på rus i Fransiskushjelpen, Gunnar Thingnes er fornøyd. – Jeg er glad for at det er en reell endring på trappene her, og ikke slik at straffesanksjoner blir overført fra justis- til helsesektoren. Utvalgets rapport virker å gi en god balanse mellom avkriminalisering og en mulighet for å få hjelp for de som ønsker det. Dette var nesten bedre enn forventet, sier Thingnes.

Han er allikevel spent på det endelige resultatet. – Jeg er spent på høringsrundene og hvordan dette blir seende ut til slutt. Et viktig element her blir hvordan oppfølgingen fra kommunene kommer til å fungere i praksis.  

Skritt i retning av et likeverdig helsevesen for alle

Fransiskushjelpens rusomsorgstjeneste Sykepleie på hjul møter mange av de såkalte tyngste brukerne, mennesker som bruker rusmidler daglig og oppholder seg mye på gata. Derfor er han fornøyd med at forslaget også virker å romme denne pasientgruppa. – Jeg er glad for at forslaget slik det er utformet i dag både virker gjennomførbart og pragmatisk, og gir rom for å bruke skjønn. Det tror jeg er veldig viktig. Dette er en modell som kan fungere for både nye rusbrukere og mennesker som har vært i miljøet i mange år. Thingnes avslutter med å understreke hvor viktig han tror reformen er for synet på rusavhengige. – Vi jobber med pasienter med komplekse helseutfordringer, hvor mange dør tidlig og mange fortsatt opplever stigmatisering. Dette er et viktig skritt i retning av et likeverdig helsevesen for alle.