Sykepleie på hjul er bekymret for konsekvensene av korona i rusmiljøet
/Gunnar Thingnes er fagansvarlig for rus i lavterskeltilbudet Sykepleie på hjul. Han har jobbet i Oslos rusmiljø de siste syv årene. Thingnes forteller at mange rusmiddelbrukere har dårlig helse og ernæring, og at mange har dårlige boforhold og lever tett på andre. Dette er risikofaktorer for å spre koronasmitte. Thingnes utdyper: - Mennesker med samtidig rus og psykisk lidelse dør i gjennomsnitt 20 år tidligere enn resten av befolkningen. Da er det klart man blir bekymret når det kommer en epidemi som nå.
– Vi vet at dette er en gruppe som ikke alltid klarer å benytte seg av helsevesenet på samme måte som resten av befolkningen. Derfor synes vi det er ekstra viktig at Sykepleie på hjul som lavterskeltilbud har åpent som normalt, sier Thingnes. Han mener det er viktig med flere tiltak for å styrke denne pasientgruppens helse, og for å hindre smitte i rusmiljøet. Sykepleie på hjul har de siste ukene delt ut dobbelt så mye brukerutstyr til de som ønsker det, slik at pasientene skal slippe å reise unødig til byen. I tillegg forteller Thingnes at en del av arbeidet er å spre informasjon. – Det er mye jungeltelegraf i miljøet, så i tillegg til å tilby en lavterskel og oppsøkende sykepleietjeneste er en viktig del av jobben vår å spre riktig informasjon.
Sykepleie på hjul har hatt åpent som normalt de siste ukene, og tar sikte på å opprettholde normal drift også fremover. I påsken holder de åpent på langfredag i tillegg til ordinære abeidsdager for å møte etterspørselen. – Vi har innført flere retningslinjer og tiltak etter koronautbruddet, vi følger råd fra myndighetene og føler oss trygge på at vi gjør det vi kan for å hindre smitte på jobb, avslutter Thingnes.
Fransiskushjelpen har uttalt seg til en rekke medier om koronasmitte og rus de siste ukene, både VG, Klassekampen, Fagbladet og Nettavisen.