Stortingsmelding om lindrende behandling og omsorg

Illustrasjonsbilde klem.jpg

I går la regjeringen frem stortingsmelding 24 (2019-2020): Lindrende behandling og omsorg. Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve.

– Vi har jobbet med lindrende behandling i hjemmet i over 40 år, og er glade for at regjeringen setter temaet på dagsorden, sier generalsekretær i Fransiskushjelpen, Lise Tørnby. – Nå blir det spennende å se hva Stortinget beslutter.

Stortingsmeldingen legger opp til valgfrihet for pasienter i livets siste fase, og det synes Tørnby er fint. – Mens noen føler seg tryggest på institusjon, er det for mange hjemmet som er den beste rammen for privatliv, integritet og normalitet. Å kunne være hjemme gir også en unik mulighet til å tilbringe tid med sine nærmeste på egne premisser.

Hun understreker at en forutsetning for å kunne være hjemme er god lindring og omsorg. – I Fransiskushjelpens hjemmehospice er vi opptatt av å tilrettelegge for god livskvalitet i livets siste fase. Med sykepleiere og helsefagarbeidere med spesialkompetanse på kreft og palliasjon, og mange års erfaring med faget, er den siste tiden før døden på mange måter vårt spesialfelt. Fransiskushjelpens hjemmehospice har under koronaepidemien hatt høyt trykk og en økning i antall henvendelser. I fjor var det også en økning på 40% av innskrevne pasienter som døde i eget hjem. Om det er en ny trend gjenstår å se.

- Tid, kompetanse og tilgjengelighet er nøkkelfaktorer for å lykkes med økt hjemmetid med god livskvalitet for alvorlig syke. Vi håper Stortinget legger til rette for at vi i Fransiskushjelpen kan fortsette å tilby dette kommende årene, avslutter Tørnby.

Stortingsmeldingen kan leses her.