Sykepleier Maria aktualiserer Frans av Assisi

Sykepleier Maria Greve var denne uka gjest i podkasten Skravleklassen. I episoden forteller Maria om arbeidshverdagen sin i Fransiskushjelpen. Hun jobber i Sykepleie på hjul samtidig som hun fullfører sin mastergrad. I masteroppgaven sin skriver hun om Nalokson, nesesprayen som deles ut til rusbrukere og inneholder motgift- og dermed kan redde liv i overdosesituasjoner. I podkasten begynner Maria med å snakke om Frans av Assisi.

– I tiden Frans levde var spedalske samfunnets utstøtte. Frans var en privilegert mann som i likhet med resten av samfunnet følte på forakt for disse utenfor-menneskene. Men Frans fikk en religiøs oppvåkning og i en bønn fikk han beskjed om å gjøre det han fryktet til sin glede. Da skjønte han at han måtte gjøre noe for de spedalske. Vår tids utstøtte er jo kanskje rusbrukere som lever på gata. Så det vi gjør i dag er i Frans av Assisis ånd. Selv er jeg er ikke kristen, men jeg synes historien om Frans sier mye om hva som er viktig i livet. Som sykepleier i Fransiskushjelpen søker jeg å møte mennesker med kunnskap og varme. Og jeg får veldig mye mening ut av den jobben jeg har.

I podkasten forteller Maria at Sykepleie på hjul jobber etter skadereduksjonsprinsippet. – Daglig ser vi mennesker med store helsemessige plager, både psykiske og fysiske. Så vi prøver å være så lavterskel som overhode mulig- og noen man kan få hjelp av selv om man vanligvis ikke oppsøker hjelp. Det er viktig for oss å bygge tillit, slik at vi kommer i en posisjon hvor vi kan hjelpe mennesker som er i tunge liv og i vanskelige situasjoner. Hun forteller videre at hun siden hun ble sykepleier har hatt lyst til å jobbe i Sykepleie på hjul. – Jeg har fått drømmejobben.

Maria snakker videre om både avhengighet, miljøet på gata og den forestående rusreformen. Hun snakker også om korona og hvordan det har påvirket rusmiljøet.

- Vi var veldig bekymret da korona kom- rusbrukere er en marginalisert gruppe hvor mange har dårlig kosthold, dårlig helse og flere har alvorlige, underliggende sykdommer. Så har vi sett at det har vært lite smitte i rusmiljøet, og også mindre alvorlige forløp og død enn i befolkningen for øvrig. Vi vet lite om hvorfor det er sånn, men det er flere forskningsprosjekter i Europa som skal se på det. Når det er sagt ble jo brukerne rammet hardt av koronarestriksjonene. Blant annet stengte sprøyterommet. Og det er klart at det for de som lever store deler av livene sine i det offentlige rom kan bli en stor psykisk påkjenning når samfunnet stenger ned. Mange mistet også inntektsgrunnlaget sitt når =Oslo måtte stenge i en periode, flere er redde for smitte og kjøper ikke bladene lenger, og de som tigger merker jo også at det er færre folk i byen. 

- Også vet vi at korona fører meg seg veldig mye ensomhet. Og denne ensomheten blir jo et potensielt folkehelseproblem, også i storsamfunnet. Det er en korelasjon mellom ensomhet, selvmord og livsstilssykdommer. Og ensomhet kan også føre til rus og til overdoser. Så nå må vi passe på hverandre og ta vare på de rundt oss.

Hele episoden kan høres her. Eller sees her.

Maria2.jpg