Å sørge digitalt- prosjektmidler innvilget!

Logo Stiftelsen DAM.jpg
RPH_logo.jpg
FH_logo.jpg

I samarbeid med Rådet for psykisk helse har Fransiskushjelpen fått midler fra DAM-stiftelsen til et prosjekt med digitale sorggrupper. – Virkelig gode nyheter som vil bidra til at enda flere kan motta sorgstøtte hos oss, sier generalsekretær Lise Tørnby.

Hun forteller at i 2020 har langt flere sørgende ønsket støtte gjennom Fransiskushjelpens sorggrupper enn organisasjonen har hatt mulighet til å gi. Sorggruppene er åpne, noe som betyr at man kan begynne og slutte i gruppa etter behov. Når samfunnet har vært nedstengt grunnet korona har færre sørgende sluttet i sorggrupper enn vanlig. Dermed har også færre plasser blitt fristilt til «nye» sørgende. - Samtidig forteller mange som tar kontakt med oss at de ikke har nådd frem i det offentlige hjelpeapparatet under koronapandemien, sier Tørnby. - Pågangen til vårt sorgstøttetilbud er fremdeles rekordstor. Derfor er vi utrolig glade for midler til å utvikle dette prosjektet.

Målsetningen for pilotprosjektet er å tilby sorgstøtte til mennesker som i dag ikke får et tilbud, og å forebygge psykiske vansker og utvikling av komplisert sorg. Formålet sammenfaller godt med visjonen til Rådet for psykisk helse om et samfunn som bidrar til god psykisk helse for alle. Det sammenfaller også godt med Fransiskushjelpens visjon om nestekjærlighet til alle, uansett tro og livssyn, i Frans av Assisis ånd.

Målgruppen er sørgende som opplever at de trenger mer støtte enn de kan få gjennom sitt naturlige nettverk, og som ikke får plass i fysiske sorggrupper. De digitale sorggruppene retter seg mot alle aldersgrupper.

- Det å høre andre fortelle om tap og reaksjoner på tap, gjør at deltakerne kan føle på normalitet i en krisesituasjon, forteller Tørnby. – Vi har allerede noen erfaringer på bruk av digitale flater for sorggrupper. Nå vil vi jobbe videre med å utvikle en metodikk som kan fungere særlig rettet mot det å sørge i det digitale.

De tre første digitale pilotsorggruppene etableres med en ansatt og en frivillig gruppeleder. Høsten 2021 fortsetter pilotgruppene samt arbeidet med å gjøre prosjektet kjent. Samtidig utvikles kursopplegg for frivillige sorggruppeledere. Senhøsten 2021 og vinteren 2022 vil de første digitale sorggruppene som ledes kun av frivillige etableres. Prosjektet vil evalueres innen utgangen av juni 2022. 

- Metodikken som utvikles i prosjektet håper vi kan brukes av flere aktører og på andre tema enn sorg i fremtiden. Dette blir spennende arbeid som vi gleder oss over at vi kan utvikle videre, avslutter Lise Tørnby.