Hva er palliativ behandling?
/Palliasjon er behandling, pleie og omsorg for pasienter med en uhelbredelig sykdom og kort forventet levetid. Fransiskushjelpen har høy kompetanse innen palliativ behandling og ivaretar over 300 pasienter i Oslo årlig. Sykepleierne Anne Kristine Espegren og André Lied er en del av Pleietjenesten, og forklarer hva palliativ behandling innebærer i praksis.
Palliativ behandling innebærer en helhetlig tilnærming
For de fleste av oss er uhelbredelig sykdom og død temaer vi ikke går og tenker på i det daglige. For sykepleierne André og Anne Kristine er disse temaene helt sentrale i deres daglige arbeid. André forklarer: «Palliativ behandling er en helhetlig tilnærming til pasientens behov når kurativ behandling er avsluttet». Og utdyper videre: «med helhetlig tilnærming menes ivaretagelse av åndelige, kroppslige og sosiale behov. Det handler om å skape trygghet for pasienten og de pårørende gjennom tilstedeværelse».
Anne Kristine forteller at de vanligste diagnosene de står overfor er uhelbredelig kreft, kols, ALS og hjertesvikt. Pasientene har kort forventet levetid, ofte mindre enn 12 måneder. Alle pasienter og pårørende blir vurdert av Pleietjenesten i forhold til en behovsutredning.
«Det er ikke et mål i seg selv at pasienten skal dø hjemme, men at de skal få tilbringe mest mulig tid der»
Pleietjenesten er tilgjengelig 24/7
For Pleietjenesten er det viktig at de pårørende også blir godt ivaretatt. Ved hjelp av helsefagarbeidere gjennomføres det tre-timers vakter hos pasientene slik at pårørende kan få et pusterom og avlastning i en vanskelig tid. For pasienter uten pårørende blir helsefagarbeideren en viktig samtalepartner man kan dele vanskelige tanker med, og frivillige kan bidra i en sårbar livssituasjon. Pleietjenesten har også en døgnkontinuerlig vakttelefon for å ivareta døende pasienter og de som har en smertepumpe.
Palliativ behandling betyr livskvalitet og trygghet
Palliativ behandling gir den syke muligheten til å føle seg trygg i hjemmet og sikre livskvalitet. «Det er ikke et mål i seg selv at pasienten skal dø hjemme, men at de skal få tilbringe mest mulig tid der» forklarer Anne Kristine.
Døden skal ikke være usikker og skremmende, og utgangen av livet skal foregå i trygge rammer. «For oss er det en fin måte å hjelpe pasienten og de pårørende å ta farvel på», avslutter André.