Fransiskushjelpens mest erfarne sykepleier deler av sine erfaringer

Karen Riddervold er utdannet kreftsykepleier

Karen Riddervold er til stede for innbyggere i Oslo som befinner seg i livets siste fase. Med 25 års fartstid i Fransiskushjelpen er kreftsykepleieren fra Manchester den i Pleietjenesten med lengst erfaring innen lindrende behandling - hun startet sin karriere som kreftsykepleier allerede i 1985. Hennes omfattende erfaring og inngående fagkunnskap bidrar til å gjøre Fransiskushjelpens Pleietjeneste til et unikt tilbud for hovedstadens innbyggere.

Fransiskushjelpen utjevner maktbalansen

Karen startet i Fransiskushjelpen etter å ha jobbet med kreftpasienter på Ullevål sykehus. I utgangspunktet hadde hun planer om å jobbe i stiftelsen i fem år, men valgte å bli værende som følge av pasientene hun møtte. Den erfarne kreftsykepleieren beskriver forskjellen mellom å være i eget hjem og på sykehus som en forskjell i maktbalanse mellom behandler og pasient. På et sykehus er det ofte et større behandlingsfokus enn pasientfokus, og pasienten kan føle seg liten og ubetydelig i et stort system. Hjemme er det annerledes siden behandleren blir en gjest i pasientens hjem og pasienten kan holde på sin identitet og trygghet.

 Behandleren blir en gjest i pasientens hjem og pasienten kan holde på sin identitet og trygghet”

Livets siste fase er like unik som pasientene

Den siste tiden fortoner seg ulikt for Karens forskjellige pasienter og deres pårørende. Noen har kjempet en lang kamp mot sykdom med opp- og nedturer. For disse kan det av og til være en lettelse når livet går mot slutten. Andre har plutselig fått livet snudd på hodet som følge av en diagnose hvor døden er eneste utgang.

Noen legger gode planer for den siste delen av livet og aksepterer at de skal dø. Enkelte forsøker å stritte imot, og ikke alle dør fredelig. Noen beskriver en forsterket kontakt og nærhet til sine kjære. Det betyr ikke at de ikke vil leve, men at de er takknemlige for gode opplevelser på slutten av livet. Den erfarne kreftsykepleieren mener at forskjellene i hvordan mennesker går igjennom den siste tiden henger sammen med hvordan de har levd livet - er glasset halvtomt eller halvfullt?

Karens kompetanse bidrar til Fransiskushjelpens unike tilbud

«Jeg er utrolig privilegert som har denne jobben» sier Karen med et lunt smil. Gjennom arbeidet har hun møtt mange fantastiske mennesker og hatt gode samtaler om alt mulig. Fransiskushjelpens verdigrunnlag er styrende for Pleietjenesten. Det innebærer at sykepleierne har tid til pasientene - behandlingen er pasientfokusert og ikke systemorientert.

 «Vi får kun en sjanse til å gjøre det riktig»

Fransiskushjelpens Pleietjeneste er med på å gi innbyggere i Oslo et en valgmulighet som få innbyggere i landet har. Sykepleiere og helsefagarbeiderne som Karen representerer en unik kompetanse innen palliativ behandling. En kompetanse som innstiller trygghet og verdi for pasienter i livets siste fase. Karen oppsummerer Pleietjenestens dedikasjon for oppgaven slik: «Vi får kun en sjanse til å gjøre det riktig».