Fagdag i Fransiskushjelpen med besøk av Sissel Gran

Gunnar Thingnes og Sissel Gran

Torsdag 24. november gjennomførte Fransiskushjelpen sin årlige fagdag for alle ansatte. Rundt 20 påmeldte var samlet og gikk gjennom årets arbeidsmiljøundersøkelse, hva som har blitt gjort i organisasjonen de siste årene og mulige veier videre, før selve høydepunktet – besøk av Sissel Gran.

Sissel Gran er 71 år og psykologspesialist. Hun startet sin karriere med å jobbe med pasienter med alvorlige ruslidelser, før hun deretter gikk over til å jobbe med par og parterapi. Gran er fast spaltist i VG og har skrevet flere bøker. De siste årene har Sissel Gran blitt særlig opptatt av alderdom. Hennes arbeidskarriere favner mye av det Fransiskushjelpen jobber med, og hun var invitert for å snakke om nettopp alderdom og meningen med livet.

- Vi lever i en anti-aldringskultur, og det må vi protestere mot, sier Gran. – Gamle er ikke synlige i samfunnet. Vi ser dem ikke på Karl Johan, vi ser dem ikke som nyhetsankere på tv, og vi ser dem ikke i politikken heller. Gamle må bli sett og hørt, og spurt til råds. For hva er meningen med livet hvis man ikke blir sett og hørt? Gran snakket også om at mange gamle har et yngre, innvendig selv. – Det man ser i speilet henger ikke sammen med hvordan man føler seg. Vi må snakke positivt om de eldre og de må snakke positivt om seg selv. Dette har en utrolig stor innvirkning på både psykisk og fysisk helse.   

Det ble fine diskusjoner under foredraget, og de fleste var enige med psykologspesialisten.  Da leder i Sykepleie på hjul, Gunnar Thingnes, takket Gran for at hun kom ble det latter i salen.  – Stor takk for et spennende og interessant foredrag. Hjemme har kona og jeg valgt å kalle robotstøvsugeren vår for Sissel Gran. Den er så bra for parforholdet.