Fransiskushjelpen besøker Al-Khidmat - Norges første muslimske gravferdsbyrå
/I anledning Fransiskushjelpens fagdag holdt Ghulam Abbas foredraget «Palliasjon i lys av Islam» - et svært aktuelt tema med tanke på en voksende muslimsk befolkning. Vi var på besøk hos Al-Khidmat, Norges første muslimske gravferdsbyrå, og snakket med innehaver Ghulam Abbas om døden og gravferdsskikker i lys av Islam.
Gravferdsbyrået Al-Khidmat er historien om to venner, en god idé og et samfunnsbehov
I 2002 satt to kamerater på McDonalds på Grünerløkka - en revisor og en IT- konsulent. De hadde lyst til å starte en forretningsvirksomhet sammen for å forsterke vennskapet. Ideen om å starte et gravferdsbyrå ble først lansert som en spøk -ingen av dem hadde erfaring med gravferder eller dødsfall- men de innså at det likevel var en god idé. Den muslimske befolkningen i Norge var økende, men det fantes ingen muslimske gravferdsbyråer. Etter å ha sørget for nødvendig kurs og godkjenning startet de to kameratene byrået «Al-Khidmat» fra hjemmekontor. Nå, 21 år senere, har byrået egne lokaler på Grønland i Oslo, seks heltidsansatte og leverer sine tjenester over hele landet.
- Den dagen vi offisielt åpnet fikk vi det første oppdraget. Forteller Ghulam Abbas og fortsetter: -Ikke lenge etter fikk vi også et oppdrag hvor en kjent skikkelse i det muslimske miljøet hadde gått bort. For oss som jobber med dødsfall og begravelser får vi bare en sjanse til å gjøre det riktig, og vi opplevde det som en vinn-eller-forsvinn-situasjon.
Sorg er livsynsuavhengig
Al-Khidmats tjenester er tilgjengelig for alle muslimer. Gravferdstjenesten er landsdekkende tilbyr samme pris som lokale byråer uavhengig av hvor i landet man befinner seg. Tap og sorg er livsynsuavhengig, men muslimske gravferdsritualer skiller seg fra kristne og humanetiske ritualer. Ifølge Islam er legemet noe man har til låns, og som skal returneres til Gud når man dør. Følgelig er kremasjon utelukket. Abbas forklarer: -Begravelsen skal finne sted så fort som mulig, og innen tre dager etter at en person er død. Etter det følger en tre dager lang sorgperiode hvor famille og venner samles for å minnes den døde og sørge sammen. Etter disse tre dagene skal livet vende tilbake til normalen. Sorgen fortsetter, men det skal livet også gjøre. Abbas forteller at det er elementer i norsk gravferdspraksis han har sansen for. -Særlig det med minnetale synes jeg er flott og er noe vi kunne tatt inn i muslimsk gravferdspraksis.
«Sorgen fortsetter, men det skal livet også gjøre»
Nå, mer enn tjue år etter oppstart, kan Ghulam Abbas og kollegaene se tilbake på et vellykket foretak og Ghulam er tydelig på at dette er mer enn en jobb eller inntektskilde. -jeg hadde tjent mer som revisor, men jeg får mye mer energi av å hjelpe andre mennesker enn jeg kan få gjennom tall og regnskap. -Å hjelpe andre fyller meg med positiv energi avslutter Abbas.