Sykepleie på hjul utvider tilbudet med antibiotika
/Gode nyheter fra gata! Sykepleie på hjul utvider helsehjelpen i Oslos rusmiljø, og har nå fått antibiotika tilgjengelig i bilen. Den skal deles ut til syke pasienter på gata, i samråd med lege.
Leder av Sykepleie på hjul, Gunnar Thingnes, er svært fornøyd. - Infeksjoner i abscesser og sår skjer dessverre hyppig hos mennesker som injiserer rusmidler. Det kan være både alvorlig og noen ganger livstruende med denne type infeksjoner. Derfor er det en velsignelse at vi nå kan tilby lavterskel og gratis antibiotikabehandling når det virkelig trengs. Han forteller at antibiotikatablettene skal deles ut etter grundig helsevurdering og blodprøve fra bilen, i samråd med lege. Pasientene får med seg hele tablettkuren i hånda.
- Vi vet at mange i rusmiljøet går lenge med ubehandlede infeksjoner. Å oppsøke legevakt og deretter betale for antibiotika hindrer mange fra å få den helsehjelpen de trenger, i tide. Derfor har vi nå tilgjengelig antibiotika i bilen, som vi kan gi i tilfeller der det trengs, forteller Thingnes.
Gunnar Thingnes har jobbet i Sykepleie på hjul de siste ti årene, og ser at tjenesten er i stadig utvikling. – Vi deler ut rent brukerutstyr, steller sår og gjør helsevurderinger. Men vi kan også ta blodprøve som måler CRP (viser infeksjon i kroppen), teste og behandle for hepatitt c- og nå også behandle infeksjoner i hud og bløtvev. Han forteller at målet for tjenesten alltid er å tilby så god helsehjelp som mulig, så lett tilgjengelig at folk klarer å benytte seg av det. - Vi har gjennom mange år erfart at pasienter som trenger antibiotika har vansker med å komme seg til lege for å få resept, og ikke minst betale for tablettene. Vi har også opplevd at antibiotikakurer ikke blir fullført, fordi man får med seg noen tabletter fra legevakta, men ikke hele kuren. Disse utfordringene unngår vi med lavterskel behandling. Thingnes sier videre at pasientene både får skriftlig og muntlig informasjon om hvor lenge de skal ta tabletter, og at sykepleierne på bilen følger opp så mye det går.
– Vi vet at det å injisere rusmidler flere ganger om dagen øker risikoen for infeksjoner og byller i huden. Vi vet også at mange går lenge med infeksjoner uten behandling, noe som øker risikoen for sykdom senere. Vi er derfor meget fornøyd med at vi har fått til dette. Vi håper selvfølgelig vi gjør det enda lettere for en utsatt pasientgruppe å motta livsviktig helsehjelp, avslutter Thingnes.