Å være besøksvenn kan være mer enn sofa og koseprat. - Vi skal få oss matchende rosa sportsdresser, og dra på tur!
/I en leilighet i Oslo sitter Anne-Sidsel og venter. En dame med minner om utallige turer, og tusenvis av mil i beina. Lengselen etter fjellet og marka er der fortsatt, men sykdom og alder setter sine begrensninger. Etter at mannen gikk bort har dagene blitt lange og preget av ensomhet. Men ikke langt unna leiligheten til Anne-Sidsel stopper t-banen og Fransiskushjelpens Ann-Kristin går av. Anne-Sidsel skal straks få besøk!
Ann-Kristin er frivillig og besøksvenn i Fransiskushjelpen. Den blide østfoldingen er opptatt sine medmennesker. Foruten å være frivillig arbeider hun til daglig med mennesker som har rusrelaterte utfordringer. - Jeg ønsker å hjelpe andre, og synes at det også gir meg mye tilbake, sier hun og fortsetter: - Da jeg møtte Anne-Sidsel for første gang opplevde jeg at det ble full klaff. Den dama har skikkelig bra humor!
En besøksvenn er god hjelp mot ensomhet
Vi ringer på døra og Anne-Sidsel ønsker oss velkommen inn i en lys og moderne leilighet. - Jeg mistet mannen min for et år siden, og det er veldig stusselig å være så mye alene, forteller hun. - Tidligere har jeg vært en del på dagsenteret for eldre, men når man ikke er helt i form blir det mye stress å komme seg dit.
“Jeg ønsker å hjelpe andre og opplever at det også gir meg mye tilbake”
Anne-Sidsel er avhengig av sin elektriske scooter når hun skal ut. I blokka der hun bor er det lademuligheter for elbil, men ikke for scooteren hennes. Det gjør at hun ikke kommer seg så mye ut som hun ønsker. Heldigvis ble hun tipset av en hjemmesykepleier om Fransiskushjelpens besøkstjeneste. På spørsmål om hva det betyr å få besøk av Ann-Kristin svarer hun med ettertrykk - det betyr alt! - Ikke minst at man får besøk av en som har så god humor. De to ser på hverandre og gliser. - Vi har god kjemi!, sier de nesten i kor.
Besøkene er mer enn sofasitting og koseprat
Med to energiske personer som disse er det ikke nok å sitte i sofaen og skravle. - Vi liker å finne på ting, sier Ann-Kristin, og Anne-Sidsel nikker bekreftende. - Vi har blant annet hatt rekeaften, vært ute på kinarestaurant,- og hatt fiskebolleaften!, legger Anne-Sidsel til med et smil, før Ann-Kristin ler og forteller om den gangen de var på helikoptersafari på Ullevål sykehus. - Anne-Sidsel lå på sykehuset, og jeg var på besøk, sier Ann-Kristin, og forteller at hun synes helikoptre er spennende. - Men de bråker fælt!, skytes inn fra sidelinjen, før de to damene fortsetter historien om helikoptersafarien. Selv om begge ikke har den samme fascinasjonen for helikopter er de helt enige om at de hadde det moro, og at det er noe de skal gjenta. - Vi skal få oss matchende rosa sportsdresser og dra på tur når den elektriske scooteren til Anne-Sidsel fungerer igjen, sier Ann-Kristin og begge ler av tanken.
“Det blir veldig stusselig når man sitter mye alene. Da er det bra å ha noen som kommer på besøk, og noe og se frem til”
Anne-Sidsel synes det er fint at det finnes mennesker som ønsker å være besøksvenner for eldre. - Det blir veldig stusselig når man sitter så mye alene. Da er det bra å ha noen som kommer på besøk, og noe og se frem til. Hjemmesykepleien er innom, men det er bestandig forskjellige personer, og så har de det så travelt!
Møtene med Ann-Kristin har blitt et kjærkomment høydepunkt. Som regel møtes de annenhver uke, men avtaler fra gang til gang. - Vi er fleksible, og finner dager som passer for begge, forklarer Ann-Kristin. - Jeg gir ikke slipp på henne, sier Anne-Sidsel med et smil og besøksvennen skyter inn, - Nei, du blir ikke kvitt meg heller!
Det er ikke vanskelig å se at de to setter stor pris på hverandres selskap.
“Vi skal få oss matchende rosa sportsdresser, og dra på tur”
Kunne du tenke deg å bli besøksvenn?
Det finnes mange ensomme eldre i Oslo som gjerne skulle hatt en besøksvenn. En som kan hjelpe til med å bryte ensomheten i hverdagen. Fransiskushjelpens besøkstjeneste opplever stor pågang, og vi ønsker oss inderlig flere personer som Ann-Kristin.
Besøkstjenesten tilbyr en frivillig besøksvenn som kommer på hjemmebesøk og bidrar med sosialt samvær, samtale og hjelp til å komme seg ut. I Fransiskushjelpen ser vi på eldre som en viktig ressurs for samfunnet og vektlegger at relasjonen til den frivillige er så jevnbyrdig som mulig. Målet er at en kan dele sorger og gleder med sin besøksvenn. Målgruppen er hjemmeboende eldre over 60 år som ønsker et psykososialt besøkstilbud.
Våre frivillige er over 18 år og får opplæring, veiledning og oppfølging av ansatte i organisasjonen. Hvis du ønsker å bli frivillig, eller hvis du vil ha mer informasjon om frivillighet hos oss, kan du kontakte en av våre frivillighetskoordinatorer eller trykke på knappen under. Vi håper at du vil være med på laget!