Panelsamtale om hjemmedød

Fra venstre Ellen Aasheim, Ellen Halvorsen, Astrid Rønsen og Liv Bjørnhaug Johansen.

Fra venstre Ellen Aasheim, Ellen Halvorsen, Astrid Rønsen og Liv Bjørnhaug Johansen.

Lørdag 10. oktober, på verdensdagen for hospice og palliasjon, arrangerte sykepleiernes fagtidsskrift, Sykepleien, og Hospiceforum Norge panelsamtale om hjemmedød. Sykepleier Ellen Aasheim fra Fransiskushjelpen var en av paneldeltakerne.

I den nye stortingsmeldingen om palliativ omsorg står det: «Den enkelte skal ha større valgfrihet til å bestemme hvor man ønsker å være i livets siste fase, og hvor man ønsker å dø. Det gjelder også om man ønsker å dø hjemme.» I dag får de færreste oppfylt et slikt ønske. Norge er nemlig dårligst i Europa på hjemmedød. Hvorfor er det sånn? Og hva skal til for at flere skal få dø hjemme?

Sykepleier Ellen Aasheim fra Fransiskushjelpen var en del av panelet som diskuterte temaet på Kulturhuset i Oslo. Debatten ble i tillegg streamet live og tatt opp som podcast. I panelet satt også Astrid Rønsen, leder for tverrfaglig utdanning i palliasjon på NTNU Gjøvik og Ellen Halvorsen, sykepleier i kommunehelsetjenesten i Drammen kommune. Debatten ble ledet av sykepleier og temaredaktør i Sykepleien, Liv Bjørnhaug Johansen.

Ellen Aasheim har jobbet med alvorlig syke og døende i hjemmet i Fransiskushjelpen i 19 år. Hun pekte blant annet på tid, tilgjengelighet og kompetanse som tre grunnpilarer for å få til en god hjemmedød. Ellen fortalte også hvor viktig det helhetlige perspektivet er for å få til en verdig hjemmedød.

Hele panelsamtalen kan høres som podcast her.