Fagansvarlig på rus i Fransiskushjelpen en del av Senter for eliminasjon av hepatitt C

Fagansvarlig på rus i Fransiskushjelpen Gunnar Thingnes med maskinen som tester for hepatitt

Fagansvarlig på rus i Fransiskushjelpen Gunnar Thingnes med maskinen som tester for hepatitt

Høsten 2018 lanserte regjeringen en nasjonal strategi mot hepatitter. Målet med strategien er å redusere forekomsten av hepatitt C i Norge med nitti prosent innen 2023. Det er opprettet en handlingsplan som skal sikre at målet blir nådd, og nå er det også opprettet et senter for eliminiasjon av hepatitt C. Fransiskushjelpens Sykepleie på hjul bidrar ved å teste og behandle rusavhengige fra sin bil i Oslo. Målet er å nå de pasientene som ikke klarer å oppsøke lege eller lavterskelklinikk. Nå er fagansvarlig på rus i Fransiskushjelpen, Gunnar Thingnes, også en del av det nyåpnede Senter for eliminasjon av hepatitt C (SELIHEP). Senterets arbeid går ut på å utvikle og dokumentere effekten av nye behandlingsmodeller egnet for å nå de mest marginaliserte pasientene. Senteret er lokalisert ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og er et samarbeid mellom Akershus Universitetssykehus, Oslo Universitetssykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus.  

- Det er et ambisiøst helsepolitisk mål å eliminere hepatitt C, og vi i Sykepleie på hjul ønsker selvfølgelig å bidra, sier Gunnar Thingnes. Han legger til: - Prosjektet handler om å teste modeller slik at flere skal kunne behandles for Hepatitt C. Å oppsøke lege er et stort skritt for mange, og krever planlegging. Det kan være vanskelig å prioritere i en kaotisk hverdag. Å teste pasienter på gata er dermed et viktig ledd i innsatsen for å nå de mest utsatte. Vi er glade for å kunne bidra og for å være en del av SELIHEP. På grunn av vårt samarbeid med Akershus Universitetssykehus og Hepatitt C-klinikken kan vi skrive ut behandling til de som er smittet umiddelbart. Det er veldig nyttig, sier Thingnes.

Thingnes skriver samtidig en vitenskapelig artikkel om Sykepleie på hjuls bidrag inn i prosjektet. - Målet er å dele erfaringene vi gjør oss både nasjonalt og internasjonalt, slik at flere kan dra nytte av det. Denne forskningen vil forhåpentligvis kunne gi oss svar på om vi når andre og mer utsatte grupper enn de som oppsøker lege eller feltpleie på eget initiativ, og hvor mange som mottar behandling hos oss. Samtidig er det aller viktigste at flest mulig kan få testet og behandlet sin hepatitt, avslutter han.