Langt flere døde hjemme i 2020
/Vårt Land har omtalt denne saken, les her.
Aldri før har så mange alvorlig syke og døende i Oslo fått mulighet til å dø hjemme som i koronaåret 2020. Tallene våre viser en økning på over 60 prosent fra året før. Det er ny rekord.
– I 2020 døde 130 av Fransiskushjelpens pasienter hjemme. Det er en økning på mer enn 60 prosent fra 2019, da 81 pasienter døde hjemme. Går vi tilbake til 2018 var tallet 57. På to år er tallet altså mer enn doblet, forteller leder for Fransiskushjelpens hjemmehospice, Saskia Berdahl. - Vi har sett tendensen over tid, men dette forsterket seg kraftig under korona, sier Berdahl.
- Vi tror den største enkeltårsaken til økningen i tallene våre i 2020 er korona. Mange har vært redde for å bli smittet, og har følt at det er tryggere å være hjemme. Med besøksrestriksjonene som har vært på sykehjem og sykehus, har mange også ønsket å være hjemme slik at de kan ha sine nærmeste rundt seg, sier Berdahl. - Tiden før livets aller siste dager er verdifull. Pasienter med kort forventet levetid ønsker å være mye sammen med sine nærmeste. Strenge besøksregler oppleves som vanskelig når en har kort forventet levetid, og begrenset besøkstid.
Flere henvendelser totalt
Fransiskushjelpen har ikke bare en økning i antall pasienter som dør hjemme, men også i antall henvendelser totalt. – I 2020 har vi fått flere henvendelser enn vi har hatt kapasitet til å betjene. I perioder har vi måttet prioritere pasienter med svært kort forventet levetid. Mange ønsker i utgangspunktet å dø hjemme, og med besøksrestriksjonene som ble innført under korona, ble det nok aktuelt for enda flere i løpet av fjoråret, sier Berdahl.
Ny trend
De siste årene har stadig flere pasienter og pårørende ønsket mest mulig hjemmetid i livets siste fase. Tendensen er ikke ny, men har blitt kraftig forsterket under korona.
- Jeg tror vi ser vi en økende trend i samfunnet, sier Saskia Berdahl. - Helse- og omsorgskomiteen la frem sin stortingsmelding om palliasjon i fjor, så det er et økt fokus på lindrende behandling og hjemmedød fra politisk hold. Mange pasienter har kanskje ikke tenkt på at det er en reell mulighet å være hjemme i livets siste fase. Når samfunnsdebatten skaper rom for å snakke om at det er mulig å dø hjemme, fører det til at flere ønsker seg dette, utdyper Berdahl.
Krever god planlegging å dø hjemme
- For å skulle dø hjemme er man helt avhengig av å føle seg trygg. Er man alvorlig syk og skal dø hjemme må det derfor planlegges godt. Det krever mye av pårørende når det ikke er helsepersonell tilstede kontinuerlig, sier Berdahl. Hun understreker at en forutsetning for å kunne være hjemme er god lindring og omsorg. - Tid, kompetanse og tilgjengelighet er nøkkelfaktorer for å lykkes med økt hjemmetid med god livskvalitet for alvorlig syke, sier Berdahl.
Glad for at mange har fått muligheten
- Vi er glad for at så mange har fått muligheten til å dø hjemme med sine nærmeste rundt seg i 2020, sier generalsekretær Lise Tørnby. – I Fransiskushjelpen er vi opptatt av å tilrettelegge for god livskvalitet i livets siste fase. En forutsetning for å kunne være hjemme i denne fasen er godt samspill mellom pårørende og høyt profesjonaliserte fagfolk. Vi erfarer at vår spesialkompetanse på livets siste fase og døden gir den kunnskapen og tryggheten som må til for at pasienter og pårørende skal kunne velge hjemmedød. Økningen vi har sett i 2020 hva angår antall hjemmedød er markant, og vil trolig fortsette. Det er ingenting som tyder på at behovet vil bli mindre de kommende årene, sier Lise Tørnby.