Årsrapport for 2020 er klar

Fransiskushjelpens årsrapport for 2020 er klar og kan leses her.

- 2020 har vært et år preget av korona, også i Fransiskushjelpen. Men vi er stolte over alt det gode arbeidet som har blitt gjennomført i 2020, sier generalsekretær Lise Tørnby. Hun forteller at det er gjort viktig arbeid i alle Fransiskushjelpens avdelinger gjennom annerledesåret, og at dette gjenspeiles godt i årsrapporten.

Flere enn noen gang fikk muligheten til å dø hjemme i 2020

Fransiskushjelpen har hatt en økning på over 60 prosent i antall hjemmedød fra 2019 til 2020. Det betyr at 130 av våre pasienter fikk mulighet til å dø hjemme i fjor, mot 81 pasienter i 2019.  Korona ser ut til å være den største enkeltårsaken til økningen. Mange pasienter og pårørende har vært redde for smitte, og følt at det er tryggere å være hjemme. Med gode smittevernsrutiner og dedikerte ansatte har vi klart å holde tilbudet om et trygt og kompetent hjemmehospice i drift hele året.

Aktiv støtte til ny rusreform

Fransiskushjelpen støtter regjeringens forslag til ny rusreform. Forslaget om å gå fra straff til hjelp har skapt til dels sterke følelser, både innad i politiske partier og blant interesseorganisasjoner på feltet. Slik Frans hjalp de utstøtte i sin tid tilbyr vi helsehjelp på gata til rusbrukere- en gruppe som fortsatt er svært marginalisert i Norge. Vi mener straff fører til ytterligere utenforskap og stigma for en allerede utsatt gruppe, og støtter derfor en rusreform som går fra straff til helse.

Svært mange ville gå i sorggruppene til Fransiskushjelpen

Når samfunnet har vært nedstengt og man ikke har kunne møttes som normalt, har færre sluttet i sorggruppene, og vi har dermed hatt færre ledige plasser å tilby. I tillegg har det offentlige tilbudet til sørgende hatt mindre kapasitet. Pågangen i 2020 har vært så stor at vi ikke har fått hjulpet alle vi ønsker. Nå er vi i gang med et pilotprosjekt knyttet til digitale sorggrupper, og ser frem til å utvikle egnet metodikk og skaffe oss verdifulle erfaringer knyttet til sorgarbeid i det digitale. Også blant våre eksisterende sorggrupper basert på likepersonsprinsippet har over halvparten gjennomført digitale grupper gjennom koronaåret. En stor takk til engasjerte frivillige som har bidratt til at sørgende har kunne fått bearbeide sorgen sin på tross av at det ikke har vært mulig med fysiske møter store deler av året.

Strategi for 2021-2023 ble utformet

Fransiskushjelpens første strategi ble utarbeidet i koronaåret 2020. En inkluderende prosess førte oss frem til fire fokusområder vil ønsker skal prege arbeidet vårt i årene som kommer: identitet, fag, frivillighet og organisasjon. Les gjerne kortversjonen av strategien vår her.

- Selv om korona har påvirket oss i 2020, har vi i det store og hele klart oss godt gjennom pandemien. Vi var raskt ute med å etablere gode smittevernsrutiner, og har vært heldige som ikke har hatt smitte på jobb, forteller generalsekretær Lise Tørnby. - Vi fulgte naturligvis myndighetenes råd underveis, og var raskt ute med tilpasninger slik at vi kunne opprettholde tilbudet til sårbare pasienter og brukere. Her skal de ansatte og frivillige ha en stor takk, som har snudd seg raskt for å imøtekomme viktige behov. Nå ser vi fremover og gleder oss over at det er vår, at vaksineringen er godt i gang og over at vi forhåpentligvis går en lysere tid i møte på alle måter, avslutter Tørnby.

Les årsrapporten her.