Fransiskushjelpen får prosjektmidler fra Helsedirektoratet

Fransiskushjelpen har fått midler fra Helsedirektoratet til et prosjekt hvor frivillige skal avlaste pårørende. Prosjektet har oppstart høsten 2021, og målet er å gi støtte til eldre pårørende av hjemmeboende med stort omsorgsbehov. - Prosjektet ligger tett opp mot tjenester vi allerede yter i Fransiskushjelpen, og vi ser frem til å bruke kompetansen vår på frivillighet til å nå enda flere som trenger det, sier leder for Frivillighet, Mariell Jansen. 

Prosjektet vil strekke seg over et år, og målet er å ta vare på de som tar vare på sine nærmeste i hjemmet. Den frivillige skal være en person som erstatter den pårørende, f.eks. ved å være til stede, være en samtaleparter og skape trygghet. I tiden besøksvennen er tilstede, kan den pårørende ta vare på seg selv. Fransiskushjelpens erfaringer fra pårørendearbeid i hjemmehospicetjenesten og besøkstjenesten vil være sentralt i arbeidet med å utvikle et besøkstilbud for målgruppen.

 - I Fransiskushjelpen har vi blant annet frivillige besøksvenner hos ensomme eldre, vi har frivillige som går inn hos alvorlig syke for å skape trygghet og tilstedeværelse, og vi har frivillige som hjelper til med barna i familier der en av omsorgspersonene er alvorlig syk. Nå kan vi utvikle frivilligheten ytterligere ved å tilby avlastning for eldre pårørende hvor partner bor hjemme og har et stort omsorgsbehov.

Det er viktig for pårørende med avlastning og egentid når man står i krevende omsorgssituasjoner i eget hjem, sier Jansen.

Prosjektet er allerede i oppstart. Mariell Jansen er prosjektleder, og jobber nå på å få på plass en koordinator for prosjektet. Deretter skal frivillige rekrutteres og målgruppen nås. – Vi håper å få på plass rundt 25 frivillige til prosjektet, og at de første frivillige skal kunne være klare til hjemmebesøk i løpet av høsten, forteller hun.

- Erfaringene fra dette pilotprosjektet vil kunne brukes til å gjøre nødvendige justeringer eller endringer i tjenestetilbudet basert på de faktiske behovene til pårørende der ute. Målgruppen eldre pårørende til hjemmeboende med stort omsorgsbehov sammenfaller svært godt med vårt øvrige tjenestetilbud, og vil derfor bidra til at vi kan tilby et enda mer helhetlig og differansiert tilbud til eldre hjemmeboende og deres pårørende i Oslo, avslutter Mariell Jansen.

Eldre dame blid.jpg