Hvordan har det vært for alvorlig syke og døende under pandemien? - Panelsamtale på Arendalsuka
/Årlig dør det rundt 40 000 mennesker i landet vårt. Hvordan har det vært for alvorlig syke og døende under pandemien? Hva har pandemien lært oss om helsetjenestens begrensninger for døende og familiene deres? Spørsmålene ble satt på dagsorden av Hospiceforum under Arendalsuka, og panelsamtalen med en rekke deltakere ble ledet av Bjarne Håkon Hanssen.
– I Fransiskushjelpen så vi en kraftig økning i henvendelser koronaåret 2020, og vi hadde over 60% flere hjemmedød enn året før, sa generalsekretær i Fransiskushjelpen, Lise Tørnby. Hun mener økningen skyldes både besøksrestriksjoner på sykehus og sykehjem, og at alvorlig syke og døende var redde for å bli smittet av korona. – Vi er glade for at vi kunne bidra til viktig hjemmetid i livets siste fase for så mange i året som gikk.
Panelet var enige om at fremtiden bør gi muligheter for større valgfrihet på hvor man vil dø, for alle.
Dette bekrefter også opinionsundersøkelsen bestilt av Fransiskushjelpen våren 2021. I undersøkelsen svarte 53% at de ønsker å dø hjemme, hvis de ble alvorlig syke og selv kunne velge. I dag dør bare 13% i eget hjem.
Panelsamtalen kan sees her.