Vi skal alle dø en dag- og folk flest vil dø hjemme

Lise, Tørnby, generalsekretær i Fransiskushjelpen

Anja Lee, tilsynslege i Fransiskushjelpen og overlege ved OUS

Våren 2021 fikk vi for første gang tall på hvor nordmenn ønsker å dø, hvis man blir alvorlig syk og kan velge selv. Undersøkelsen viste at 53 prosent av den norske befolkningen ønsker hjemmedød. Kun 16 prosent ønsker å dø på sykehus, mens 5 prosent vil dø på sykehjem. Tallene viser også at Oslos befolkning er mer positive til hjemmedød enn resten av landet. I Oslo ønsker hele 62 prosent å dø hjemme, mens kun 2 prosent ønsker å dø på sykehjem.

Tallene gir mening for oss i Fransiskushjelpen. De siste årene har vi erfart en kraftig økning i etterspørselen etter vår hjemmehospicetjeneste. Under koronapandemien forsterket dette seg ytterligere. Fra 2019 til 2020 hadde vi en økning på hele 60 prosent i antall hjemmedød. Aldri før har så mange alvorlig syke og døende i Oslo fått mulighet til å dø hjemme som i fjor.

De fleste opplever hjemmet som den beste rammen for privatliv, integritet og normalitet. Men å være hjemme når du er alvorlig syk og snart skal dø, er ingen enkel sak. Tett oppfølging av kompetent fagpersonell, tid til å ta de vanskelige samtalene og tilgjengelighet 24/7 er avgjørende for å skape den nødvendige tryggheten hjemme.

I Fransiskushjelpen samarbeider vi tett med både spesialist- og primærhelsetjenesten i Oslo kommune for å kunne tilby helhetlig ivaretakelse av pasienter og pårørende. Omsorg for pårørende er viktig dersom alvorlig syke skal få mulighet til å dø hjemme. En av dem sier det slik i vår årlige pårørendeundersøkelse fra 2020: «Det var viktig for meg at dere var så tilgjengelige. Det var ingen forskjell på om klokka var 16 eller om det var onsdag eller søndag. Dere hjalp meg med det som måtte være og var ikke bundet til faste avtaler eller tidsklemma».

Samarbeidet mellom ideell sektor og det offentlige har gitt gode resultater i Oslo. Sammen tilbyr vi palliative tjenester for mennesker i livets siste fase, med avansert lindrende behandling, pleie og omsorg i hjemmet.

Som brobygger mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten i Oslo har Fransiskushjelpen også innblikk i forhold som begrenser likeverdige tjenester for byens befolkning. Selv om ferske tall bekrefter at folk flest ønsker å være hjemme når livet går mot slutten, ser vi at det er store forskjeller mellom Oslos bydeler. Å være hjemme når livet går mot slutten er ønskelig for folk flest, men ikke mulig for alle.

Opinionsundersøkelsen og våre erfaringer bør få betydning når våre politikere skal ta beslutninger og fordele ressurser til lindrende behandling og omsorg – for alle.

Dette innlegget ble trykket i Dagsavisen 16.08.2021

Illustrasjonsbilde par på benk.jpg