Sykepleie på hjul til Glasgow
/Sykepleie på hjul deltok på International Network on Health and Hepatitis in Substance Users (INHSU) sin konferanse i Glasgow, Skottland 19.-21.10.22. INHSU er et internasjonalt nettverk som jobber for å bedre helsen til rusbrukere, med særlig fokus på hepatitt c, infeksjonssykdommer og sykdom og skade relatert til rusbruk.
Sykepleie på hjul har en aktiv rolle i bekjempelsen av hepatitt c
Globale anslag estimerer at 15,6 millioner mennesker nylig har injisert rusmidler. En liten andel av disse oppholder seg i Oslo, og får helsehjelp fra Sykepleie på hjul. Leder av tjenesten, Gunnar Thingnes, forteller at statistisk sett har mennesker som injiserer rusmidler flere tiår kortere forventet levealder sammenlignet med resten av befolkningen. Mye av gapet i levealder kan forklares med somatisk sykdom og tilstander som hepatitt, diabetes, KOLS, hjerte- og nyresvikt som oppdages senere, der det tar lenger tid å starte behandling, og der behandlingen er dårligere enn for befolkningen ellers.
- For å bøte på dette, er det viktig å tilby helsehjelp tilpasset mennesker som injiserer rusmidler, sier Thingnes. - INHSU viste mange eksempler på dette, med tilhørende forskning som dokumenterer innsatsen. Ett eksempel er forskning utført av norske Håvard Midgard med kolleger, som viser at umiddelbar oppstart av HCV-behandling blant pasienter innlagt på sykehus i Norge, fører til at flere blir kvitt hepatitt c sammenlignet med standardbehandling (henvisning til poliklinikk). Det er derfor vi tester og skriver ut behandling på gata i Oslo, i samarbeid med lege. Målet vårt er nettopp å tilby en tilpasset tjeneste som kan bidra til å tette gapet i levealder, sier Thingnes.
New York ønsker opplæring i Sykepleie på hjuls modell
Forskere, helsepersonell og andre profesjoner, samt brukerrepresentanter fra hele verden var samlet i Glasgow. - Det var spennende å dele erfaringer. Blant annet snakket vi med representanter fra New York City som skal starte opp et nytt tilbud med skadereduksjon blant byens injiserende rusbrukere. I første omgang er det snakk om åtte biler, og de var svært interesserte i Sykepleie på hjul sin måte å jobbe på, forteller Gunnar. – Vi avtalte derfor undervisning om vår modell på gata i Oslo.
Det er nyttig å se Sykepleie på hjul i en større kontekst, sier lederen. I tillegg til å knytte kontakter internasjonalt, har Sykepleie på hjul også blitt bedre kjent med det norske fagmiljøet på somatisk helse og rusbruk.
Inspirasjon fra andre
- Det europeiske senteret for overvåking av narkotika (EMCDDA) og det europeiske smittvernsbyrået (ECDC) presenterte nye kunnskapsoppsummeringer som styrker kunnskapsgrunnlaget for mye av det vi allerede gjør i Sykepleie på hjul: Å dele ut rent brukerutstyr forebygger hepatitt C og HIV, forteller Thingnes.
Han forteller at sykepleierne på bilen blir stolte over alt de får til i Sykepleie på hjul når de sammenligner seg med andre tilbud internasjonalt. - Samtidig blir vi inspirert til å gjøre tilbudet vårt enda bedre. Vi gleder oss til neste års konferanse, og håper vi da får mulighet til å presentere Sykepleie på hjul!