Ruta er ung, engasjert og frivillig i Fransiskushjelpen

Ruta Zakarauskaite er frivillig i Fransiskushjelpen

I 2020 bestemte Ruta seg for å bli frivillig i Fransiskushjelpen. Hun hadde lenge ønsket å bidra med noe for andre - og aller helst ville hun jobbe med barn.

Ruta er 31 år gammel, entreprenør og utrustet med et betydelig engasjement for andre mennesker, natur og miljø. I tillegg til å være frivillig i Fransiskushjelpen, har hun også startet prosjektet «Rydd Marka» hvor engasjerte foreldre og barn bidrar til å holde marka ryddig og fri for søppel.

Ruta hjelper barn som er pårørende

Ruta fant veien til Fransiskushjelpens «Familiehjelperen» gjennom portalen frivillig.no tidlig i 2020. Hun hadde lett etter en organisasjon hvor hun kunne bidra med noe meningsfullt til fordel for andre. Dessverre forhindret pandemien henne i å komme i gang med det samme, men juni 2020 fikk hun endelig treffe familien hun skulle hjelpe.

- Familiehjelperen passer meg veldig godt. Jeg har alltid ønsket å bidra, og jeg hadde et ønske om å få jobbe med barn sier Ruta og fortsetter: - Å bidra med lykke til andre gir lykke til meg selv. Når jeg er sammen med barna kan jeg kjenne på den barnslige følelsen man selv har som barn, men som vi ofte glemmer som voksne.

“Å være til nytte for andre gir lykke til meg selv”

Ruta tilbringer fem til seks timer annenhver uke sammen med familien, og hun opplever at barna hun er sammen med har blitt en viktig del av hennes eget liv. - Jeg vil anbefale alle andre å være frivillig. Når man gjør noe for andre, gjør man samtidig noe veldig viktig for seg selv, avslutter Ruta.

Hva er Fransiskushjelpens Familiehjelperen?

Familiehjelperen tilbyr praktisk og sosial støtte til barn og unge som pårørende i familier hvor en av foreldrene er alvorlig syk. Vi hjelper til med å opprettholde rutiner og hverdagsaktiviteter, basert på det som er de viktigste behovene i den enkelte familie. Alle våre hjelpere er frivillige, med ulik bakgrunn og alder. De har tid og ønske om å bidra til at familier kan få en bedre og enklere hverdag i en vanskelig livssituasjon. Flere av våre frivillige bidrar også med gode og støttende samtaler. Noen familier får også familiehjelp etter dødsfall, da behovet for hjelp og støtte ofte kan være like stort da. Målgruppen til Familiehjelperen er barn og unge som pårørende i familier der en av foreldrene eller omsorgspersonene har en alvorlig somatisk sykdom eller psykiske helseutfordringer.

Familiehjelperen ønsker et fokus på forebyggende familiearbeid og helsefremmende prosesser, som kan sette barn og foreldre i bedre stand til å mestre hverdagen når en forelder blir syk.

De frivillige får opplæring, veiledning og oppfølging av ansatte i organisasjonen, og det kreves politiattest for å være frivillig i Familiehjelperen. Vil du bli frivillig?