Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN): Sykepleie på hjul møter brukeren der brukeren er - i dobbel forstand
/Rusbrukere opplever ofte fordommer og moralisering i møte med det ordinære helseapparatet, sier Arild Knutsen som leder Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN). Vi møtte Arild for en prat om Sykepleie på hjuls betydning for helsetilbudet til menneskene han representerer.
De færreste har like mye kunnskap om rusbrukeres utfordringer og hverdag som Arild Knutsen. 54-åringen fra Oslo opprettet Foreningen for human narkotikapolitikk i 2006 og har kjempet en utrettelig kamp for rusbrukeres rettigheter og likeverd siden. Det har ikke vært en enkel kamp, men Arild har holdt kursen gjennom opp- og nedturer. Noen gir seg ikke uten kamp, og Arild er definitivt av den typen. Nå, sytten år etter oppstart, har foreningen også etablert kontorer i Trondheim og Bergen og kampen for likeverd er fortsatt like aktuell.
De ideelle organisasjonene er først ute
-Sykepleie på hjul er det nærmeste man kan komme en brukerorganisasjon uten å være det. Sier Arild og utdyper: -De ideelle organisasjonene går foran, og det de gjør for sin målgruppe lar seg ofte overføre til det ordinære tiltaksapparatet.
Arild forklarer at samfunnets syn på utdeling av brukerutstyr har endret seg. -I likhet med SPH har FHN også delt ut brukerutstyr som smitteforebyggende tiltak. I begynnelsen var det enkelte som anså dette som en oppfordring til rusbruk, og vi ble ofte jaget eller tilsnakket av Politiet. I dag er det heldigvis annerledes og kommunene har etter hvert iverksatt utdeling av «full pakke». Vi merker også at Politiet i stor grad har endret syn på oss og utviser større forståelse og aksept for det vi gjør. Sykepleie på hjul har definitivt vært med på «å ta støyten» i denne sammenheng sier Arild.
«De ideelle organisasjonene går foran, og det de gjør for sin målgruppe lar seg ofte overføre til det ordinære tiltaksapparatet»
Sykepleie på hjul møter brukeren der brukeren er - i dobbel forstand
-Rusbrukere opplever dessverre altfor ofte at de blir møtt med fordommer og moralisering i det ordinære helsevesenet. For mennesker i rusmiljøet oppleves dette som en form for fremmedfrykt. Mange opplever at helsevesenet ikke er villig til å tilby dem den hjelpen de faktisk har bruk for, og mangel på forståelse for brukergruppens behov kan i ytterste konsekvens føre til tap av liv. Det som gjør Sykepleie på hjul unikt, er at det er et tilbud uten høy- eller lav terskel. De møter brukerne der brukeren er i dobbel forstand: både på gaten og som likeverdige mennesker, avslutter Arild.
Vi vil takke Arild for praten og ser frem videre samarbeid og innsats i kampen for likeverd og et likeverdig helsetilbud for menneskene i Oslos rus- og prostitusjonsmiljø.