Digital sorggruppe for rusrelaterte tap
/Fransiskushjelpen skal i samarbeid med organisasjonen Ivareta (for pårørende berørt av rus) arrangere landsomfattende digitale sorggrupper for nærstående i rusrelaterte tap.
Les mer og meld deg på HER
I juni 2018 mistet jeg en sønn. Han het Bengt-Anders og ble 36 år.
Han var min solstråle og sjelevenn, men også min store bekymring og sorg.
I 20 år så jeg hvordan han kjempet for å passe inn.
Jeg oppdaget tidlig at han var veldig aktiv og følsom, og han fikk etter hvert diagnosen ADHD. Det stormet ofte rundt Bengt-Anders, men for meg var han først og fremst en kjærlig sønn full av humor og glede.
Etter hvert fikk han en datter, Sara, som han forgudet. Det var magisk å se dem sammen. På bildet har de plukket av bladene på hver sin prestekrage: elsker, elsker ikke …. Begge endte selvsagt med elsker.
Jeg hører ennå stemmen hans når han kommer inn døra: «Hællæ mamma» – og jeg hører forventningen i stemmens hans om en god klem. Han ga verdens beste bjørneklemmer.
Ordene tilhører Trine Johansen, en av gruppelederne i den nye digitale sorggruppen, og likeperson hos Ivareta.
I tillegg til Bengt-Anders har Trine mistet en søster. Hun har også en yngre sønn som befinner seg i gråsonen mellom rus og psykiatri.
– Det har vært mye psykisk sykdom i min nære familie, og jeg er opptatt av å belyse koblingene mellom genetisk disponert psykisk lidelse og selvmedisinering, samt å fjerne stigma og skam som pårørende og familiemedlemmer ofte føler på når en nærstående begynner med rus.
I tiden da sønnen min døde i 2018 opplevde jeg et sammenbrudd. Jeg måtte slutte i jobben som jeg likte så godt og var så opptatt av. Jeg greide ikke å fungere i det hele tatt og ble ufør. Men etter et års tid kom jeg litt mer til hektene igjen, og forsto at jeg kanskje kunne fylle dagene med å støtte og hjelpe andre i samme situasjon.
Jeg fikk kontakt med Ivareta og ble raskt spurt om jeg kunne tenke meg å starte en avdeling i Fredrikstad. Siden har jeg vært aktiv som likeperson og sorggruppeleder både lokalt og regionalt.
Vi jobber også tett med helsemyndigheter for å finne bedre løsninger for rammede, og jeg opplever at det er mange gode tiltak på gang.
For eksempel har vi fått på plass en ordning der Fredrikstad kommune informerer pårørende om oss. Slik får de raskt muligheten til å snakke med en likeperson, noe veldig mange både ønsker og synes er nyttig. Det er så viktig å forstå at man ikke er alene.
Å delta i en sorggruppe kan være riktig for deg som sørger og som opplever at du trenger mer støtte enn du får gjennom ditt naturlige nettverk. Gjennom møte og deling med andre som står i tilsvarende situasjon, kan sorggruppene på sikt bidra til bedret livskvalitet og gjøre det litt lettere å vende tilbake til hverdagen.
I samarbeid med IVARETA arrangerer vi digitale sorggrupper for foreldre og søsken til deg som har mistet noen i rusrelatert død. Sorggruppene er inndelt etter relasjon til den avdøde, og begge grupper treffes over 6-8 samlinger på tirsdager kl. 18-20 annenhver uke. Gruppene ledes av to gruppeledere, hvorav en har fagkompetanse og en er likeperson med egenerfaring.
Les mer og meld deg på HER