Frivillige avlaster pårørende som trenger en pause- vil du bidra?

anne sand er prosjektkoordinator i fransiskushjelpens pårørendeprosjekt

Fransiskushjelpen fikk høsten 2021 midler fra Helsedirektoratet til et nytt prosjekt der frivillige skal avlaste eldre pårørende. Målet er å gi støtte til pårørende som bor sammen med noen som har et stort omsorgsbehov. Frivillige kan være tilstede, bidra med samtale eller gå tur slik at den pårørende får en pause. Nå trenger prosjektet frivillige besøksvenner!  

I Norge i dag regnes over 800 000 mennesker som pårørende. - Mange pårørende gjør en enorm innsats for sine nærmeste. Å anerkjenne pårørende som en viktig ressurs og sikre at de også kan leve gode liv, er viktige elementer i prosjektet, forteller prosjektkoordinator Anne Sand. Hun begynte i jobben 3. januar, og gleder seg til å videreutvikle prosjektet og å samarbeide tett med både bydeler og frivillige for å få på plass et godt tilbud. 

Fransiskushjelpen har over 60 års erfaring med hjemmebesøk, tid og tilstedeværelse for mennesker som lever i krevende livssituasjoner 

 – Prosjektet ligger tett opp mot tjenester vi allerede yter i Fransiskushjelpen. Å bruke vår eksisterende kompetanse inn på prosjektet er derfor spennende, forteller Sand. Fransiskushjelpen har blant annet lang erfaring med frivillige som går inn hos alvorlig syke for å skape trygghet og tilstedeværelse, og frivillige som hjelper til med barna i familier der en av omsorgspersonene er alvorlig syk. Nå utvikler vi denne frivilligheten ytterligere ved å tilby avlastning for eldre pårørende hvor partner bor hjemme og har et stort omsorgsbehov.   

- Ved å tilby frivillige besøksvenner som kan yte sosial og praktisk støtte til eldre hjemmeboende, ønsker vi nettopp å avlaste den pårørende. I tiden besøksvennen er tilstede, kan den pårørende ta vare på seg selv; det kan være å ta fri, gå tur, hvile eller opprettholde sitt sosiale nettverk. Målsettingen med tiltaket er å bidra til pårørende opplever livskvalitet gjennom støtte og avlastning fra trygge frivillige, forteller Anne Sand.  

Prosjektet trenger flere frivillige besøksvenner som kan bidra et par timer i uka, eller annenhver uke. Grunnkurs for nye frivillige avholdes i midten av februar, og man vil få tilbud om veiledning underveis.

Vil du bidra? Ta kontakt med prosjektkoordinator Anne Sand på asand@fransiskus.no eller på telefon 412 14 534.