Filosof Henrik Syse om døden og om nestekjærlighet i møte med livets yttergrenser

Foto: Terje Pedersen/ NTB

I Fransiskushjelpen tror vi på det å gjøre gode ting for andre. Våre frivillige gjør nettopp det. Men holder det med nestekjærlighet i Frans av Assisis ånd, eller bør man være profesjonell når man møter mennesker i livets yttergrenser? Hvordan forholder vi oss som medmennesker i møte med døden?  

Torsdag 17. mars kommer filosof Henrik Syse til Fransiskushjelpen for å snakke om døden. Fransiskushjelpen jobber tett på mennesker i livets yttergrense, og ofte også tett på døden. Det motiverer til å samle ansatte, frivillige og andre interesserte til en temakveld om nettopp dette.   

- Døden er mystisk, døden kan være noe vi er redd for, men samtidig er døden allmenn. Den angår oss alle, og den skjer med oss alle. Vi må forsøke å tenke på døden som en del av livet, og vi må prøve å ha livslysten og livsgleden med oss også. Ja, kanskje ikke minst når vi snakker om og står ansikt til ansikt med døden. Det sier filosof og fredsforsker Henrik Syse, som ser frem til å besøke Fransiskushjelpen.  

Generalsekretær Lise Tørnby gleder seg til å få besøk av den profilerte filosofen. - I Fransiskushjelpen tror vi på det å gjøre gode ting for andre, og vi har mange frivillige som gjør nettopp det. Derfor ønsker vi også å diskutere temaet. Brita Paus, som startet Fransiskushjelpen i 1956, sa det slik: - Legg bibelen i veska og vær et medmenneske. Mange sier at den beste medisin for et menneske ofte er et annet menneske. Det handler om å være til stede for noen som trenger deg. I livet, i møte med døden og i sorgen som etterlatt. Inn i en slik tjeneste må våre frivillige være rustet til å stå i de situasjoner som oppstår.

Også Syse sier at også den som ikke er såkalt profesjonell selvsagt kan gjøre mye i møte med døden.

- Da er nettopp nestekjærligheten det uunnværlige utgangspunktet. Det handler like mye om det å være medmenneske som det å være profesjonell. Samtidig er det fint å kunne hente erfaring og innsikt fra dem som arbeider med dette, og som kan mye om møtet med døden.   

Temakvelden holdes torsdag 17. mars i Enerhauggata 4 fra kl 17.30-20.30.

Arrangementet er åpent for alle frivillige, ansatte, brukere og venner av Fransiskushjelpen. Velkommen!