Gode erfaringer fra prosjekt digitale sorggrupper- nye grupper etableres i vår

Fransiskushjelpen har fått midler fra Stiftelsen DAM gjennom Rådet for psykisk helse til å drive digitale sorggrupper som et prosjekt. I vår har vi opprettet et samarbeid med LEVE (Landsforeningen for etterlatte etter selvmord). LEVE rekrutterer frivillige gruppeledere som får opplæring av Fransiskushjelpen i å gjennomføre digitale sorggrupper. I vår skal det opprettes to nye sorggrupper i forbindelse med dette samarbeidet. Den ene sorggruppen er for etterlatte etter selvmord som har mistet en partner. Den andre er for unge etterlatte i aldersgruppen 25-35 år.

Fransiskushjelpen har bred og solid erfaring på sorgstøttefeltet, og har drevet sorggrupper siden åttitallet. Vi holder både fysiske og digitale sorggrupper for flere ulike typer tap. Selv om digitale sorggrupper kan virke uvant, har vi veldig gode erfaringer med dette. Mange opplever en nærhet til gruppen selv om det er digitalt, og oppgir at de har god nytte av gruppene.

En av våre deltakere sier det slik: - Jeg føler jeg har fått en heiagjeng. Jeg tenker ofte på gruppa når vi ikke er samlet.

Leder for frivillighet, Mariell Lian Jansen, forteller at gruppene har godt oppmøte og at deltakerne har positive erfaringer med å delta. – Fordelen med digitale grupper er at man kan delta uansett hvor man befinner seg. Vi har hatt gruppedeltakere som er på hytta, på besøk hos barnebarn i andre byer og til og med på elgjakt. Jansen forteller videre om hvor takknemlig Fransiskushjelpen er for muligheten til å utvikle sorggrupper i det digitale. – Uten prosjektmidler fra stiftelsen Dam hadde vi ikke kunnet utvikle digitale sorggrupper på denne måten. Vi er veldig takknemlig for samarbeidet med Rådet for psykisk helse, og for at prosjektet lar seg gjennomføre. Nå gleder vi oss til å dele kunnskapen vi har fått så langt med LEVE, og å kunne utveksle erfaringer med dem.

Når noen som står en nær dør, er det ulike måter å reagere på. Erfaringer med sorg er en del av livet, men ubearbeidet sorg kan føre til alvorlige senvirkninger dersom en ikke får tid og ro til å komme seg igjennom de følelser, tanker og reaksjoner som følger all sorg. En god hjelp til sorgbearbeidelse kan være å gå i sorggruppe. Der møter man andre som forstår noe mer om hva man kjenner på av sorg og smerte. Mange synes dette kan være en god støtte i sin egen sorgprosess.  

Vi skal nå i gang med følgende grupper: 

·       Etterlatte etter selvmord som har mistet partner, plass til fem deltagere.

·       Unge etterlatte etter selvmord i aldersgruppen 25-35 år, plass til fem deltagere.

Begge gruppene har oppstart i slutten av mars med en varighet ut juni. Påmelding sendes på e-post til Gry Fjeldet gfjeldet@fransiskus.no  innen 23. mars, og det er førstemann til mølla.