Millie er ny frivilligkoordinator i Fransiskushjelpen

-Og nå jakter hun nye frivillige til Fransiskushjelpens tjeneste Pårørendepause.

Millie Girardeau Fransiskushjelpen

Da Brita Paus startet Fransiskushjelpen i Oslo i 1956 var arbeidet utelukkende basert på frivillig innsats, og et ønske om å være til stede for medmennesker i nød. Den første lønnede ansatte tiltrådte først femten år senere, i 1971. Frivilligheten er fortsatt et sentralt element i alt Fransiskushjelpens arbeid – uten den hadde det ikke vært mulig å ha et så bredt tilbud til så mange mennesker.

Koordinator for Pårørendepause

Millie Girardeau er ansatt som ny frivilligkoordinator i Fransiskushjelpen. Hun er utdannet sykepleier med en mastergrad i International Social Welfare and Health Policy. Hennes ansvarsområde vil primært bestå i å administrere de frivillige som er en del av tilbudet Pårørendepause. Som frivilligkoordinator blir det Millies oppgave å utrede behov hos brukerne, samt koordinere og veilede de frivillige.

Pårørendepause ligger under Besøkstjenesten, og er et særskilt tilbud til mennesker over 60 år i Oslo kommune som har store omsorgsoppgaver hjemme. Den frivilliges oppgaver er å avlaste pårørende ved å ære å være til stede, samtale eller gjennomføre andre små, praktiske oppgaver. Tjenesten er tilgjengelig for alle brukere og frivillige uavhengig av livssyn.

«Vi trenger flere personer som forstår viktigheten av å ha andre mennesker i livet sitt»

Det blir aldri nok frivillige i Fransiskushjelpen

Samtlige av Fransiskushjelpens tjenester har frivillige medarbeidere tilknyttet. I noen tilfeller, for eksempel Sykepleie på hjul, er det nødvendig at de frivillige er utdannet sykepleiere, men i de fleste tilfeller er den viktigste egenskapen medmenneskelighet og et ønske om å gi av seg selv for å hjelpe andre.

Millie søker først og fremst personer som forstår viktigheten av å ha andre mennesker i livet sitt. Alle over 18 år kan bidra som frivillig. I tilfeller hvor man kommer i kontakt med barn vil det også være nødvendig med godkjent politiattest.

Frivillige i Fransiskushjelpen vil få nødvendig opplæring i form av kurs og veiledning - samt mulighet til å delta på pilegrimsreise til Assisi.

Du kan bli frivillig hos oss

Vi ønsker og håper at du vil være frivillig hos oss. Dersom du ønsker å melde deg som frivillig for Pårørendepause kan du kontakte Millie direkte eller trykke på knappen under.

Vi ser frem til å høre fra deg, og ønsker deg velkommen blant våre enestående frivillige!

 

Hva er palliativ behandling?

Palliasjon er behandling, pleie og omsorg for pasienter med en uhelbredelig sykdom og kort forventet levetid. Fransiskushjelpen har høy kompetanse innen palliativ behandling og ivaretar over 300 pasienter i Oslo årlig. Sykepleierne Anne Kristine Espegren og André Lied er en del av Pleietjenesten, og forklarer hva palliativ behandling innebærer i praksis.

Fransiskushjelpen sykepleiere palliasjon

Anne Kristine og Andre er en del av Fransiskushjelpens palliative team (foto: Fransiskushjelpen)

Palliativ behandling innebærer en helhetlig tilnærming

For de fleste av oss er uhelbredelig sykdom og død temaer vi ikke går og tenker på i det daglige. For sykepleierne André og Anne Kristine er disse temaene helt sentrale i deres daglige arbeid. André forklarer: «Palliativ behandling er en helhetlig tilnærming til pasientens behov når kurativ behandling er avsluttet». Og utdyper videre: «med helhetlig tilnærming menes ivaretagelse av åndelige, kroppslige og sosiale behov. Det handler om å skape trygghet for pasienten og de pårørende gjennom tilstedeværelse».

Anne Kristine forteller at de vanligste diagnosene de står overfor er uhelbredelig kreft, kols, ALS og hjertesvikt. Pasientene har kort forventet levetid, ofte mindre enn 12 måneder. Alle pasienter og pårørende blir vurdert av Pleietjenesten i forhold til en behovsutredning.

«Det er ikke et mål i seg selv at pasienten skal dø hjemme, men at de skal få tilbringe mest mulig tid der»


Pleietjenesten er tilgjengelig 24/7

For Pleietjenesten er det viktig at de pårørende også blir godt ivaretatt. Ved hjelp av helsefagarbeidere gjennomføres det tre-timers vakter hos pasientene slik at pårørende kan få et pusterom og avlastning i en vanskelig tid. For pasienter uten pårørende blir helsefagarbeideren en viktig samtalepartner man kan dele vanskelige tanker med, og frivillige kan bidra i en sårbar livssituasjon. Pleietjenesten har også en døgnkontinuerlig vakttelefon for å ivareta døende pasienter og de som har en smertepumpe.

Palliativ behandling betyr livskvalitet og trygghet

Palliativ behandling gir den syke muligheten til å føle seg trygg i hjemmet og sikre livskvalitet. «Det er ikke et mål i seg selv at pasienten skal dø hjemme, men at de skal få tilbringe mest mulig tid der» forklarer Anne Kristine.

Døden skal ikke være usikker og skremmende, og utgangen av livet skal foregå i trygge rammer. «For oss er det en fin måte å hjelpe pasienten og de pårørende å ta farvel på», avslutter André.

 

Den nye Sykepleie på hjul-bilen har fått navn!

I høst fikk sykepleierne på gata i Oslo en ny og elektrisk bil. Forrige uke spurte vi alle som følger oss på sosiale medier hva de synes den den nye bilen burde hete, og nå er navnet klart.

- Det var liten tvil om at bilen var nok ei dame, sier sykepleier Anette Nauf. – Og nå heter hun Diana, etter prinsessen. Diana var jo en nydelig dame, noe vi også synes den nye bilen vår er. Den gamle Sykepleie på hjul-bilen het Klara, og var oppkalt etter Klara av Assisi (for å lese mer om Klara, se nederst i saken).

Forespørselen etter tips om navn vakte stort engasjement, og totalt 57 ulike navn og betydninger ble foreslått. – Vi fikk inn alt fra forslag om at den nye bilen skulle hete det samme som den gamle, at den burde bli oppkalt etter kjente og viktige sykepleiepionerer, til mer morsomme navn. Siden det er viktig at de som jobber på bilen hver dag kjenner tilhørighet, så navnet ble tilslutt stemt frem blant sykepleierne på bilen. Det er en fin oppkalling, synes jeg, sier Nauf.

Sykepleier Anette Nauf i ny bil

Hvorfor Prinsesse Diana?

Prinsesse Diana var mye involvert i veldedighetsarbeid, og hennes naturlige sympati og åpenhet med pasienter ble fort lagt merke til. Særlig stor betydning hadde det at prinsesse Diana i 1987 ble fotografert da hun håndhilste på en pasient med AIDS uten hansker. På denne tiden trodde mange fortsatt at man kunne bli smittet av HIV ved berøring, og det var mye homofobi og frykt for sykdommen i samfunnet. Prinsesse Diana bidro derfor sterkt til å endre folks oppfatning og holdninger mot sykdommen, og mot mennesker som hadde den.

Navneforslaget kom fra en følger av Sykepleie på hjul på instagram, og tipseren får en SPH-plakat i posten som takk for bidraget til å gi den nye bilen et passende navn.

Prinsesse Diana håndhilser på pasient med aids i 1987. Foto: Getty Images

Hvem var Klara av Assisi?

Den gamle Sykepleie på hjul-bilen het Klara, og var oppkalt etter Klara av Assisi. Klara var Frans av Assisis nære følgesvenn. Navnet føltes naturlig ettersom Fransiskushjelpen er inspirert av Frans av Assisi og driver Sykepleie på hjul. Klara var Frans av Assisis nære følgesvenn. Da Klara var 16 år, gikk hun for å høre Frans tale og hun ble grepet av hans intensitet og oppriktighet. Foreldrene hennes forbød henne å ha kontakt med Frans, men sammen med venner klarte hun allikevel å møte Frans i skjul, og lære mer om hva han sto for.

Klara fikk et kall om å gjøre noe mer med livet sitt. Faren hennes døde og Klara arver derfor penger som skal være medgiften hennes. Hun klarer å utsette giftermålet til hun blir 18 år og myndig, og erklærer da til stor oppstandelse at hun vil gi bort alle pengene til de fattige i stede for å gifte seg. Klara går i kloster, og flytter etter hvert ved hjelp av Frans til San Damiano-kirken. Der etablerer Klara sin orden.

Så lenge Frans levde fortsatte deres nære forhold. Frans var Klaras åndelige veileder, men det er grunn til å tro at deres sterke åndelige vennskap også var en berikelse og inspirasjon for Frans. På grunn av Frans og Klaras tette bånd, ble Klara et passende navn for Sykepleie på hjul-bilen.

Frivillige i Fransiskushjelpen – Møtested Oslo Øst

2022 er frivillighetens år. I den anledning ønsker Fransiskushjelpen å løfte frem sine mange frivillige samtidig som vi forhåpentligvis kan inspirere enda flere til å delta som frivillig.

Møtested Oslo Øst

Det er tirsdag, klokken er litt før fire på ettermiddagen og vi er på vei inn dørene til Møtested Oslo Øst. Møtestedet er et uformelt samlingspunkt for kreftpasienter og deres pårørende der takhøyden er stor, og smilene sitter løst. I samarbeid med en ansatt koordinator ivaretar de frivillige praktiske gjøremål, samtidig som de er med på å skape en lun og trygg atmosfære for besøkende. Møtested Oslo Øst er åpent hver tirsdag fra kl 16 til 19, og samles i lokaler på Ensjø.

Tre frivillige med lang erfaring

Møtested Oslo Øst Frivillige

Berit, nils og else har tilsammen 30 års erfaring som frivillige ved Møtested Oslo Øst (Foto: fransiskushjelpen)

Else og Berit begynte begge som frivillige ved Møtested Oslo Øst for elleve år siden. Nils beskriver seg selv som læregutt med «kun» åtte års erfaring – damene humrer. Trekløveret opplever at de er samkjørte, og trives i hverandres selskap. Alle er fra Osloområdet, men Berit har flyttet ut av byen og kjører en time hver tirsdag for å delta som frivillig.

«Det er bare så innmari hyggelig!»

Det er ukomplisert å være frivillig

- Det er ukomplisert å være frivillig. Alt vi trenger å gjøre nå for tiden er å servere maten, men da vi startet opp... - husker du de to store fiskene, Berit?, sier Else, og alle tre ler. Et minne om den aller første kvelden hvor middagen skulle tilberedes med to hele fisker som utgangspunkt.

Måltidet som serveres på Møtested Oslo Øst er en viktig faktor. Å innta et måltid sammen med andre forsterker samholdet, og det er fint å ha noen å spise sammen med når appetitten ikke er på topp. Kreft kan være utmattende, både psykisk og fysisk, og for noen besøkende er dette det eneste varme måltidet de inntar i løpet av en uke.

Etter å ha tilbragt litt tid sammen med de frivillige og besøkende skjønner man fort at de frivillige står for langt mer enn bare matservering. De skaper de rammene og den gode atmosfæren ved å by på seg selv som trygge og engasjerte medmennesker.

Hvorfor er de frivillige?

Svaret er unisont: de ønsker å stille opp for andre og være til nytte. En annen faktor for engasjementet er en opplevelse av å kunne gi noe tilbake for den hjelpen de selv fikk når mennesker i deres egen familie ble syke.

- Frivilligheten er med på å gjøre oss til mer komplette mennesker, sier Berit, og Else følger opp med - Det er bare så innmari hyggelig å være her!

 «I 2022 kan vi alle bidra til å gi frivilligheten et skikkelig løft. Jeg vil oppfordre hver og én til å finne noe som passer for akkurat deg – smått eller stort. Mulighetene er uendelige. Alle har behov for noe eller noen, og alle har noe å bidra med. Slik skaper vi sterke felleskap – som er vårt beste vern i møte med vanskelige tider. Det er en gave vi gir til oss selv – og til hverandre.»

- Kong Haralds Nyttårstale 2021

 Vi vil gjerne ha deg med på laget!

Fransiskushjelpen har bruk for nye frivillige til flere funksjoner og håper at du tar kontakt med oss! For våre frivillige tilbyr vi:

  •   Opplæring og veiledning

  • Mulighet for samhold gjennom ulike sosiale aktiviteter gjennom året

  •   Mulighet til å dra på pilegrimsreise til Assisi, Italia

  •   Jevnlig oppfølging fra koordinator for din tjeneste

 

Frans av Assisi – en inspirasjon for Fransiskushjelpen

4. oktober er Frans av Assisis minnedag og feires over hele verden. Men hvem var han og hvordan inspirerer han oss som jobber i Fransiskushjelpen i dag?

Frans av Assisi (1181 eller 1182 til 1226) ga avkall på sin rikdom og posisjon for å hjelpe marginaliserte mennesker i samfunnets yttergrenser. Minnedagen feires verden over. For mange er kanskje Frans av Assisi kjent som dyrenes skytsengel, og minnedagen hans sammenfaller derfor med dyrenes dag (World Animal Day). For Fransiskushjelpens del er det imidlertid omsorgen for medmennesket som kommer i første rekke. I anledning Frans av Assisis minnedag forteller to av Fransiskushjelpens ansatte om hvordan Assisis fortsatt er en inspirasjon for arbeidet som gjøres.

På hjul for medmennesket

Fransiskushjelpens Gunnar Thingnes

Gunnar Simonsen Thingnes leder for Sykepleie på Hjul (foto: Fransiskushjelpen)

Frans av Assisi la egne fordommer til side for å møte de spedalske i sin samtid med likeverd og nestekjærlighet. I dagens samfunn finnes det fortsatt mennesker som opplever andres skråblikk og frykt. Gunnar Simonsen Thingnes ser en tydelig parallell til det arbeidet Sykepleie på hjul gjør for rusbrukere i Oslo – en gruppe som opplever mye fordommer fra resten av samfunnet. I motsetning til de etablerte helseforetakene har Sykepleie på hjul mulighet til å møte pasientene der de er, og på deres egne vilkår

«Samfunnets hjelpeapparat er ikke tilrettelagt for å ivareta denne gruppen, og i likhet med de spedalske dør mange tidlig som følge av mangel på rett helsehjelp» sier Gunnar og fortsetter: «Tjenestene er like for alle, men ikke likeverdige – jeg mener systemet må tilpasses de rusavhengiges behov».

Frans av Assisi som inspirasjon

Hanne Fossedal koordinerende sykepleier (foto: Fransiskushjelpen)

Hanne Fossedal er koordinerende sykepleier i Pleietjenesten og sier følgende om hvordan hun har latt seg inspirere av Frans av Assisi:

«Frans av Assisi var på mange måter en radikal mann for sin tid. Han var født inn i rikdom, men valgte å forlate de rikes sfære for å tjene Gud og hjelpe de som trengte det mest. Historien om Frans som både gir penger og kysser hendene til en spedalsk mann på sin pilgrimsferd til Roma, har gjort stort inntrykk på meg og er til inspirasjon i mitt arbeid i Fransiskushjelpen. Hos oss bidrar ansatte og frivillige med tid og tilstedeværelse for menneskene vi møter gjennom vårt arbeid. Vi gir av oss selv, enten det er gjennom tid, samtale, helsehjelp eller sosialt felleskap, med formål om å være til nytte for den vi er sammen med. For min del er dette inspirert av Frans og hans ønske om å tjene Gud ved å tjene sine medmennesker.»

 

Brita Paus (1917-1998) var også inspirert av Frans av Assisi da hun startet Fransiskushjelpen i 1956. Selv om tjenestene i Fransiskushjelpen langt på vei er profesjonalisert i dag, har vi fortsatt frivillige i alle våre tjenester og en stor del av arbeidet er fortsatt basert på frivillighet. Ønsker du å bidra som frivillig håper vi at du kontakter oss.

 

Vi søker fysioterapeut!

I Fransiskushjelpen jobber vi tett på mennesker i livets yttergrenser. Pleietjenesten tilbyr palliative tjenester til alvorlig syke og døende pasienter som kan motta behandling i hjemmet. Vi er et tverrfaglig team bestående av lege, spesialsykepleiere, helsefagarbeidere og fysioterapeut og har i over 40 år gitt Oslos befolkning muligheten til å dø i eget hjem, under trygge forhold. Vi søker nå en fleksibel fysioterapeut i 30-50% fast stilling (kan tilpasses søkers ønske) på dagtid som har et ønske om å bidra til økt livskvalitet og lindring til palliative pasienter som befinner seg i eget hjem. Arbeidssted vil være hjemme hos de ulike pasientene i alle Oslos bydeler.

Arbeidsoppgaver:

  • Kartlegge fysioterapibehov, prioritere, iverksette og evaluere fysioterapitiltak

  • Oppfølging, symptomlindring og livskvalitet for alvorlig syke pasienter som vil være hjemme i livets siste fase

  • Undervise og veilede pasienten og pårørende innen bevegelses-/treningsmuligheter, avlastning, lungefysioterapi, selvbandasjering og bruk av hjelpemidler

Kvalifikasjoner:

  • Offentlig godkjent fysioterapeut

  • Har kjennskap til og erfaring med alvorlig syke pasienter og lindrende behandling

  • Videreutdanning i lymfødembehandling eller et ønske om videreutdanning

Personlige egenskaper:

  • Gode samarbeids- og kommunikasjonsegenskaper

  • Høy grad av selvstendighet, fleksibilitet og evne til å ta initiativ

  • Positiv, åpen og ærlig

Vi tilbyr:

  • En selvstendig og spennende jobb i et aktivt tverrfaglig miljø

  • Veiledning og gode muligheter for kompetanseutvikling

  • Fleksibel arbeidstid og muligheten til å planlegge egen arbeidshverdag

  • Medlemskap i KLP og lønn etter avtale

Du må kunne identifisere deg med Fransiskushjelpens verdigrunnlag, men vi oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uavhengig av tro eller bakgrunn. 

Se utlysningen og søk på stillingen her.

Frivillige utgjør en stor forskjell- vil du bidra?

Frivillig i Familiehjelperen spiller monopol med to barn

- Mange barn lever i familier hvor en av foreldrene eller omsorgspersonene er alvorlig syk. Våre frivillige gjør en uvurderlig jobb for å skape en bedre hverdag for disse. Men vi trenger flere som vil bidra, sier Håkon Paulsen Torset, frivilligkoordinator i Fransiskushjelpen.   

Familiehjelperen tilbyr praktisk og sosial støtte til barn og unge som pårørende i familier hvor en av foreldrene er alvorlig syk. Familiene får hjelp av frivillige som har tid og ønske om å bidra til en bedre og enklere hverdag for familier i en vanskelig livssituasjon. Behovene i hver enkelt familie er ulikt, og hjelpen kan være å hente i barnehage, følge til fritidsaktiviteter, spille spill og leke hjemme eller ta med på kino. Etter pandemien har antallet som melder seg som frivillige sunket kraftig. Men det har ikke familier som trenger hjelp. De frivillige bruker ca 2-5 timer i uka eller annenhver uke. 

Familiehjelperen har vært i drift siden 2010, da både sykepleierne i Fransiskushjelpens hjemmehospicetjeneste, sykehusene og Kreftforeningen hadde registrert et udekket behov i familier med alvorlig kreftsykdom.  – Vi er opptatt av et helhetlig tilbud i Fransiskushjelpen. Når våre sykepleiere så at barn i familier med alvorlig sykdom hadde behov for mer støtte, skjønte vi at vi måtte gjøre noe. Familiehjelperen ble derfor opprettet og har vært i drift siden. Tilbudet gjelder hele Oslo kommune og er for alle familier som opplever alvorlig sykdom, uavhengig av diagnose.  

Frivilligkoordinatoren forteller at de nå har et stort trykk på henvendelser fra familier som trenger hjelp. - Ikke alle har familie og venner som kan stille opp over tid når en av foreldrene er syke. Vi har derfor behov for nye frivillige, og interesserte må gjerne ta kontakt med meg, sier Håkon. Han kan nås på epost familiehjelperen@fransiskus.no eller på telefon 948 08 676. 

Fransiskushjelpen har også frivillige i sine andre tjenester. Har du lyst til å bli besøksvenn, være frivillig sorggruppeleder eller delta som frivillig på vårt treffsted for kreftrammede? Ta kontakt med Håkon eller meld din interesse her!

Vi søker leder for avdeling frivillighet!

Er du samfunnsengasjert og opptatt av frivillig arbeid- da er dette kanskje jobben for deg!

Fransiskushjelpen er en ideell, diakonal stiftelse. Vi er inne i en spennende tid med videreutvikling av våre tjenester, og har fokus på fagutvikling, kvalitetssikring og systembygging for frivilligheten. Liker du nye utfordringer, samtidig som du ønsker å være en del av et godt fagmiljø, da bør du søke jobb hos oss.

Vi søker en leder med erfaring fra ideell sektor, som er opptatt av system, kvalitet og mennesker! Våre frivillige møter mennesker i sårbare situasjoner. De trenger derfor god opplæring og tett oppfølging og støtte for å kunne stå i tjenesten over tid. Vi er på jakt etter en leder som kan kvalitetssikre og videreutvikle frivilligheten i Fransiskushjelpen etter to år med korona.

Leder for avdeling Frivillighet inngår i generalsekretærens ledergruppe. Avdelingen består per i dag av fire ansatte og ca 100 frivillige medarbeidere. Stillingen er 100% fast.

Arbeidsoppgaver:

  • Overordnet ansvar for å lede, videreutvikle, forme og kvalitetssikre det frivillige arbeidet i Fransiskushjelpen

  • Bygge struktur og system for vårt frivillige arbeid

  • Kvalitetssikre det frivillige arbeidet

  • Være faglig oppdatert på fagfeltene frivillighet, sorgstøtte og besøkstjenester

  • Ha interesse for å videreutvikle og fornye frivillig sektor, gjennom å søke prosjektmidler og utvikle nye prosjekter som f.eks. digital frivillighet

  • Søke økonomiske midler, både private stiftelser og offentlig støtte

  • Utarbeide handlingsplaner, måldokument, budsjett og rapporter

  • Personalansvar

  • Bidra til å tenke helhetlig for organisasjonen i årene som kommer

  • Være åpen for andre arbeidsoppgaver ved behov

Kompetanse, kvalifikasjoner og erfaring:

  • Minimum treårig høyskoleutdanning, og gjerne en master innen fagområder som pedagogikk, samfunnsfag, ledelse eller frivillig arbeid

  • Ønskelig med arbeidserfaring fra ledelse av frivillig arbeid/ledelse i ideell sektor

  • Ledererfaring

  • Personlig egnethet og engasjement vil bli spesielt vektlagt

Vi søker en leder som:

  • Tenker helhet og systematisk

  • Er resultatorientert, glad i mennesker og som trives med å tenke nytt og utvikle

  • Er god på nettverksbygging, både internt og eksternt

  • Er engasjert, fleksibel og kreativ

  • Vi ønsker å ha med deg på laget som er både menneskelig nær og faglig dyktig

Det forutsettes lojalitet til Fransiskushjelpens verdigrunnlag.

Vi tilbyr:

  • En spennende lederutfordring i en organisasjon i utvikling

  • Dynamisk og godt arbeidsmiljø

  • Utfordrende arbeidsoppgaver i et arbeidsmiljø med høy faglig kompetanse

  • Lederveiledning

  • Jobb med mening

  • Medlemskap i KLP

  • Lønn etter avtale

    Arbeidstid er primært på dagtid, men noe kveldsarbeid i forbindelse med arrangementer må påregnes. Du må kunne identifisere deg med Fransiskushjelpens verdigrunnlag, men vi oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uavhengig av tro eller bakgrunn. Les utlysningen på og send inn søknad med CV her!

Sykepleie på hjul har fått ny bil!

– Vi har fått ny bil!, sier Gunnar Thingnes, leder av Sykepleie på hjul. I vår gikk Fransiskushjelpens første innsamlingsaksjon av stabelen, og nå kan resultatet sees i Oslos gater. Thingnes forteller at både sykepleiere og pasienter er strålende fornøyde.

- Tusen takk til over 1150 givere som bidro til at vi kunne kjøpe bilen. Dette hadde ikke gått uten både store og små bidrag fra verdens beste støttespillere.

Den splitter nye Mercedes Benz eVito Tourer er elektrisk og dermed både billigere i drift og mer driftssikker enn den gamle campingbilen. – Nå slipper vi forhåpentligvis så mange verkstedbesøk og dermed stengte dager for tjenesten. Samtidig er den nye bilen også bedre for pasientene våre, det er mer plass til sårstell, og den gir et bedre arbeidsmiljø for sykepleierne våre. Bilen har fått på logo på utsiden, så den skal være lett gjenkjennbar for pasientene.

Innvendig er bilen spesialombygget for å kunne driftes best mulig som en helseklinikk. – Vi har fått inn en del ting en vanlig bil ikke inneholder, blant annet spesialbygde hyller til utstyret vårt, færre seter for å gi bedre plass til å jobbe, en innvendig dieselvarmer så vi holder varmen selv om bilen står i ro, ekstra belysning så vi kan gjøre gode observasjoner og gummimatter på gulvet som gjør det lett å holde rent. En annen bonus er en fungerende radio! Det er veldig hyggelig å ha når vi kjører litt lengre avstander, sier Thingnes.

Innsamlingsaksjonen ble gjennomført på Spleis i mai, og hele 1154 givere donerte over 500 000 kr. I tillegg kom det inn penger på konto, og en stor og meget generøs giver ga 200 000 kr etter kampanjen for å sikre at alle kostander til bilen ble dekket. – Uten alle giverne, ingen bil. Og uten bil, ingen Sykepleie på hjul, sier Thingnes. – En stor takk til alle som bidro.

Vi søker administrasjonskonsulent!

Er du glad i mennesker, varierte arbeidsoppgaver og god struktur? Da er dette kanskje jobben for deg! I Fransiskushjelpen søker vi nå en administrasjonskonsulent. Vi er inne i en tid med spennende utvikling og fornying av organisasjonen, og hos oss blir du en del av ideell sektor og bidrar til viktig arbeid i Oslo.

Vår nye administrasjonskonsulent skal bidra til å styrke organisasjonens administrative kapasitet og ha et tredelt fokus på personalforvaltning, administrasjon/lederstøtte og praktiske servicefunksjoner.

Stillingens ansvarsområder:

  • Være en pådriver for å bedre organisasjonens administrative rutiner og HR-system, og bistå med god og forsvarlig personalforvaltning i organisasjonen

  • Gi lederstøtte til generalsekretær og ledergruppe ift. administrativ koordinering av overordna funksjoner, økonomi og administrasjon

  • Praktisk tilrettelegging av interne og eksterne servicefunksjoner og større arrangementer (medarbeidersamlinger, fagkonferanser og frivillige samlinger)

  • Være superbruker for IT-systemer og gi andre opplæring i kontortekniske oppgaver

Vi søker deg som har : 

  • Utdanning innen HR, administrasjon, økonomi, jus eller organisasjonsfag på bachelornivå (realkompetanse innenfor de aktuelle oppgavene kan erstatte utdanningskravet)

  • Evne til å tenke helhetlig og strukturert

  • Gode ferdigheter i bruk av digitale arbeidsverktøy og systemer

  • Fokus på kvalitet, utvikling og forbedring

  • Høy arbeidskapasitet og trives med flere baller i lufta

  • Godt humør, er lett og be og god til å samarbeide

  • God muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk

 

Vi tilbyr:

  • Faglig utfordrende arbeidsoppgaver og mulighet for personlig vekst

  • En selvstendig og spennende stilling som er nyopprettet

  • Mulighet til å lære mer om organisasjon og ledelse i frivillig sektor

  • Godt arbeidsmiljø der vi vil hverandre vel og jobber aktivt for å gjøre hverandre gode

  • En jobb med mening

  • Medlemskap i KLP

  • Lønn etter avtale

Stillingen er 100%. Arbeidstid er primært på dagtid, men noe kveldsarbeid i forbindelse med arrangementer må påregnes. Du må kunne identifisere deg med Fransiskushjelpens verdigrunnlag, men vi oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uavhengig av tro eller bakgrunn. Les utlysningen på og send inn søknad med CV her!

Sommeråpent i Fransiskushjelpen

Nå står årets sommer og fellesferie for tur. I Fransiskushjelpen skal pasienter få hjelpen de har behov for. Flere av Fransiskushjelpens tjenester holder åpent som normalt gjennom hele sommeren.   

– Vi tar ikke sommerferie fra vårt samfunnsoppdrag, sier generalsekretær Lise Tørnby. Hun forteller at både alvorlig syke pasienter som ønsker å være i eget hjem, samt rusbrukere på gata vil få helsehjelp som normalt gjennom sommeren. Både Pleietjenesten og Sykepleie på hjul holder altså åpent hele sommeren.  

Sommeråpent i Sykepleie på hjul  

- I Sykepleie på hjul har vi hatt et hektisk halvår med stor pågang og svært mange henvendelser. Sommeren vet vi er en travel tid på gata. Da er det mange som kommer til byen fra andre kanter av landet, og som ikke kjenner Oslo så godt. Da synes vi det er ekstra viktig å holde åpnet slik at vi kan sikre tilgang til rent brukerutstyr, sårstell og tilgjengelig helsepersonell på gata der folk oppholder seg. Når man ikke kjenner tjenestetilbudet i Oslo er det ekstra viktig med en oppsøkende tjeneste som kan fange opp disse pasientene, og veilede videre i systemet ved behov, sier Lise Tørnby. – Vi etterstreber derfor alltid å ha sommeråpent, og jeg vet at sykepleierne gleder seg til å møte pasientene våre ute i år også.  

Fransiskushjelpens hjemmehospice er alltid åpent 

- Det samme gjelder vår hjemmehospicetjeneste. Vi er tilgjengelige for våre pasienter 24 timer i døgnet 365 dager i året. Økt hjemmetid for alvorlig syke er alltid en prioritet for oss, sommer eller vinter, sier generalsekretæren videre.  

I frivillige tjenester tas det noen uker sommerpause. Sorggruppene møtes ikke på sommeren, og Møtested Oslo Øst har også sommerferie. Enkelte frivillige opprettholder besøk i hjemmene i sommer også, men vi tar ikke inn nye brukere i ferien. 

- Nå ønsker vi både frivillige, brukere og pasienter en riktig god sommer, også gleder vi oss til å samles igjen i august, avslutter Tørnby. 

Vi søker Frivillighetskoordinator!

Fransiskushjelpen har i over 60 år har møtt det vanskelige i livets yttergrenser med tålmodighet og ubetinget omsorg. Vi hjelper folk å holde fast i troen på livet –uansett religion, bakgrunn og sosial tilhørighet. Vi driver flere frivillighetsbaserte tjenester til mennesker i sårbare livssituasjoner i Oslo, og vi søker nå en frivillighetskoordinator som kan jobbe på tvers av disse tjenestene.

Hos oss er det store muligheter for personlig og profesjonell vekst, og for å bidra inn i meningsfylt arbeid sammen med et hyggelig team. 

Stillingen er et års engasjement, med muligheter for forlengelse.

Stillingens ansvarsområder: 

  • Delta aktivt i arbeidet med å etablere et helhetlig, kvalitetssikret system for frivilligheten i Fransiskushjelpen

  • Sikre god kvalitet i rekruttering, opplæring og oppfølging av frivillige i ulike tjenester i organisasjonen

  • Ansvar for å sikre mottak og oppfølging av henvendelser fra nye frivillige og brukere av våre tjenester

  • Støtte til daglig drift og oppfølging på tvers i avdelingen

  • Bidra inn i arbeidet med rapportering på tall og statistikk for frivillige tjenester

  • Ha oppdatert fagkunnskap om frivillighetsfeltet og Fransiskushjelpens fagområder

Konkrete arbeidsoppgaver:

  • Realisere målene i avdeling Frivillighet slik det står beskrevet i strategi og handlingsplaner

  • Rekruttere brukere av våre tjenester på tvers

  • Bistå i arbeidet med å utvikle et system for gruppeledere, som skal følge opp andre frivillige

  • Samarbeide med aktuelle interne og eksterne ressurser

  • Delta i planlegging og gjennomføring av kurskvelder/temasamlinger og sosialt samvær for frivillige og ansatte

  • Driftsoppgaver etter behov i avdelingen

  • Stillingen kan pålegges andre oppgaver i avdelingen og organisasjonen ved behov

Ønskede kvalifikasjoner:

  • Relevant utdanning på minimum på bachelornivå, gjerne innen helse- og sosialfag. Annen relevant fagkompetanse vil også vurderes.

  • Erfaring med frivillighet eller organisering av frivillige er en fordel

  • God muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk

  • Personlig egnethet og engasjement vil bli spesielt vektlagt

Vi søker en frivilligkoordinator som:

  • Har god gjennomføringsevne

  • Tenker helhetlig, strukturert og holder god oversikt

  • Er engasjert, glad i mennesker og har godt humør

  • Har gode samarbeidsegenskaper og er god på å bygge relasjoner internt

  • Mestrer ulike typer arbeidsoppgaver og til tider høyt tempo

Vi tilbyr:

  • En fleksibel arbeidshverdag med en dag i uka på hjemmekontor

  • Meningsfylt arbeid sammen med svært hyggelige kollegaer- vi vil hverandre vel og jobber aktivt for å gjøre hverandre gode

  • Veiledning

  • Lønn etter avtale

  • Medlemskap i KLP

Du må kunne identifisere deg med Fransiskushjelpens verdigrunnlag, men vi oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uavhengig av tro eller bakgrunn. 

Søknadsfrist er 7. august 2022.

Se annonsen og søk jobb her!

Diakonistudenter i praksis

I to uker har fire studenter fra VID vitenskapelige høyskole vært på diakonipraksis i Fransiskushjelpen. Studentene har hatt flere møter med de ansatte i alle avdelingene, deltatt på Møtested Oslo Øst, vært i felt med Sykepleie på hjul, og fått tid til å lære hvordan det er å jobbe i Fransiskushjelpen.

Alle fire har vist en stor lærevilje, og sitter igjen med gode opplevelser fra praksisperioden. Studentene forteller at de har sett at verdigrunnlaget til Fransiskushjelpen kommer godt til syne i møte med brukerne av tjenestene våre, og at Fransiskushjelpen er en organisasjon som går der andre ikke går.

Studentene forteller også at de har bitt seg merke i at man ved å omfavne det som er vanskelig og ukjent, har mulighet til å vokse som menneske. Dette tenker de at de selv fikk erfare ved å være tilstede både i bilen til Sykepleie på hjul og på Møtested Oslo Øst.

- Fransiskushjelpen er en diakonal stiftelse som jo er opptatt av diakoni i praksis. Vi ønsker å vise nestekjærlighet til alle, uansett tro og livssyn, i Frans av Assisis ånd. Å ta imot fire unge diakonistudenter som også er opptatt av diakoniens egenart og praksis, er i så måte spennende. Deres spørsmål og tanker i møte med vår arbeidshverdag har vært fruktbart. I tillegg ønsker vi å dele våre erfaringer og vårt praksisfelt med studenter som nettopp skal inn i et arbeidsliv der det diakonale vil står sentralt. Håpet er at de gjennom praksisen har fått noen nye spørsmål å tenke videre på, og kanskje har de lært noe som vil prege dem videre inn i arbeidslivet, sier generalsekretær Lise Tørnby.

Fransiskushjelpen ønsker Angeli, Katarina, Benedicte og Mỹ lykke til med fullføringen av skolegangen og videre inn i arbeidslivet. Tusen takk for besøket!

Årsrapport for 2021 er klar

Fransiskushjelpens årsrapport for 2021 er klar og kan leses her.

- Også 2021 ble et år preget av korona. Vi er allikevel stolte over alt det gode arbeidet som ble gjennomført i fjor, sier generalsekretær Lise Tørnby. Hun forteller at det gjennom utformingen av ny strategi i 2020 vokste frem et ønske i Fransiskushjelpen om å tydeliggjøre vår identitet og våre røtter. - Det har vært førende for arbeidet som er gjort i 2021. Det var mye å glede seg over i Fransiskushjelpen i fjor, og i årsrapporten får man et godt overblikk over arbeidet som ble gjort.   

Folk flest vil dø hjemme

Vi gjennomførte i 2021 vår første opinionsundersøkelse, og fikk dermed for første gang tall på hvor folk flest ønsker å dø i Norge. Over halvparten av Norges befolkning, og mer enn 60 prosent av Oslos befolkning, ønsker å dø i eget hjem hvis de blir alvorlig syke og selv kan velge. Undersøkelsen ble gjennomført av Opinion på vegne av Fransiskushjelpen, og viser at vårt tilbud om hjemmehospice er ønsket av mange.

Digitale sorggrupper

Digitale sorggrupper ble etablert med midler fra stiftelsen DAM, søkt gjennom Rådet for psykisk helse. Bakgrunnen for søknaden var lange ventelister av sørgende som trengte noen å snakke med når samfunnet var nedstengt. Å sørge digitalt viser seg å være mulig, og resultatene så langt viser at det går an å føle fellesskap og bearbeide sorg også digitalt. Med en slik tjeneste har vi potensiale til å drive sorggrupper uavhengig av bosted i fremtiden.  

Nytt pårørendeprosjekt

Nytt pårørendeprosjekt ble etablert med midler fra Helsedirektoratet. Målet for prosjektet er å avlaste eldre pårørende til hjemmeboende med stort omsorgsbehov. I lys av at Norge nå har mer enn en million pensjonister, tror vi både frivillige og pårørende er svært viktige aktører for å møte eldrebølgen vi står ovenfor de neste årene. Prosjektet har allerede gjort seg mange nyttige erfaringer, som vil bli samlet på slutten av prosjektperioden i desember 2022. 

- Vi håper jo mange tar seg tid til å bla litt i årets rapport. Det gir et godt innblikk i alt det viktige arbeidet som gjøres av både frivillige og ansatte, sier Lise Tørnby.

Les hele årsrapporten her.

Vi søker markedsrådgiver!

I forbindelse med ny strategi 2021-2023 har vi i Fransiskushjelpen de siste årene hatt økt fokus på vårt markeds- og kommunikasjonsarbeid, og vi gjennomfører for tiden vår første innsamlingskampanje. Nå søker vi en rådgiver som vil bidra til å utvikle arbeidet med å sikre våre økonomiske rammer for fremtiden. Her er det store muligheter for personlig og profesjonell vekst, og for å bidra inn i meningsfylt arbeid sammen med et lite, men hyggelig team.

Arbeidsoppgaver:

  • Jobbe med å utvikle kampanjer og skaffe flere faste givere

  • Jobbe aktivt for å øke Fransiskushjelpens inntekter på privatmarkedet gjennom å utarbeide gode giverreiser fra a til å

  • Besvare henvendelser fra givere og potensielle støttespillere både private og i næringslivet

  • Bistå inn i arbeidet med søknader og rapportering på offentlige og private midler

  • Sikre at vi fremstår med et tydelig budskap, rolle og historie i det offentlige rom

  • Bistå inn i arbeidet med å sikre at Fransiskushjelpen øker sin proaktive synlighet i alle kanaler

  • Bistå inn i arbeidet med å bygge identitet internt og ekstern

  • Bistå inn i arbeidet med å utvikle rapporter, PR-materiell, presentasjoner med mer

Stillingen samarbeider tett med leder og på tvers med ansatte i hele organisasjonen.

Vi ønsker oss en kollega som:

  • Er positiv, engasjert og ser verdien av å jobbe i ideell sektor

  • Er initiativrik, kreativ og med god gjennomføringsevne

  • Har evne til å planlegge, koordinere og prioritere egne arbeidsoppgaver

  • Samarbeider godt med andre og som gjerne deler kunnskap, erfaringer og informasjon

Kvalifikasjoner:

  • Høyere utdanning innen markedsføring eller andre relevante fagområder

  • Erfaring fra arbeid på fagområdet

  • God kjennskap til og erfaring med bruk av digitale verktøy

Vi tilbyr:

  • En fleksibel arbeidshverdag med 2 dager på hjemmekontor og 3 dager på kontor

  • Meningsfylt arbeid sammen med svært hyggelige kollegaer- vi vil hverandre vel og jobber aktivt for å gjøre hverandre gode

  • Mulighet til å påvirke stillingens innhold og utvikling

  • Lønn etter avtale

  • Medlemskap i KLP

Du må kunne identifisere deg med Fransiskushjelpens verdigrunnlag, men vi oppfordrer alle kvalifiserte søkere til å søke uavhengig av tro eller bakgrunn. 

Stillingen er ett års engasjement, med muligheter for forlengelse.

Se hele utlysningen, og søk på stillingen her.

Fransiskushjelpen har fått ny logo

Selv om Fransiskushjelpens gamle logo er flott, var den moden for en justering. Nå er den nye logoen på plass, i tråd med strategiens mål om en tydeliggjort identitet. 

- En klar forståelse av vår egenart og identitet er en viktig forutsetning for at Fransiskushjelpen skal bli synlige utad, og for å binde organisasjonen sammen innad, forteller leder for marked og kommunikasjon, Kristine Mo Karlsen. - I den forbindelse synes vi det passet med en ny og oppdatert, visuell identitet for Fransiskushjelpen. I 2020 ble det også utarbeidet en ny strategi. Her ble det klart at et av våre fire satsningsområder fra 2021-2023 skulle være nettopp identitet. 

- Vi er fortsatt oss selv. Den nye logoen har, som den gamle, Frans av Assisi i fokus, forteller Mo Karlsen.  

Frans av Assisi var munken som levde i Italia på 1200-tallet, og gav avkall på sin rikdom for å hjelpe datiden utstøtte, de spedalske. Da Fransiskushjelpen ble startet i 1956, var nettopp Frans av Assisi inspirasjonen til både navnet og verdiene. – I den nye logoen er Frans er gjort nærere, og fuglen har fått noe mindre vingespenn.  Det er også lettere å lese navnet vårt, fordi det er både tydeligere og større. Vi synes den nye logoen er veldig flott, sier Mo Karlsen. Fransiskushjelpen har fått hjelp av grafisk designer til å utarbeide den visuelle identiteten, og til å modernisere både farger og uttrykk. – Jeg synes vi har fått det vi ønsket oss. En logo som fortsatt er lett gjenkjennbar, og et modernisert uttrykk samtidig som vi tar med historien vår videre. 

Fransiskushjelpens første innsamlingskampanje sparket i gang!

Den 28. april 2022 lanserte Fransiskushjelpen sin aller første innsamlingskampanje. Kampanjen baserer seg på folkefinansiering gjennom Spleis, og du finner den her.

- Mennesker i aktiv rus lever flere tiår kortere enn resten av befolkningen. Det handler blant annet om at de ikke får den helsehjelpen de trenger. Det hadde vi aldri akseptert hvis det gjaldt en annen gruppe, og det må vi gjøre noe med, sier Gunnar Thingnes, leder i Sykepleie på hjul. Tjenesten gir livsviktig helsehjelp på gata til mennesker i Oslos- rus og prostitusjonsmiljø, og har fokus på skadereduksjon.

For å få til målet om å møte de som trenger det, der de er, er de avhengig av bil. Nå må bilen, som har vært i tjeneste de siste 13 årene, pensjoneres. Bilen er Sykepleie på hjul sitt viktigste verktøy, og det haster med å få på plass en ny bil som er egnet til jobben som gjøres!

Sykepleierne trenger en større bil, som er elektrisk og som har plass til både sykepleiere og det medisinske utstyret. Pris på bilen, innvendig ombygging og montering av elbillader blir totalt ca 750 000 kr.

Innsamlingskampanjen går fra 28. april til 26. mai, og ble i dag lansert med kake, kaffe og samling av ansatte på Fransiskushjelpens kontorer. Alle er spente på fortsettelsen. I gangen er det hengt opp en oversikt som skal fylles ut etter hvert som det kommer inn penger via spleisen.

- Vi har et lite nettverk av støttespillere per, og vi er helt avhengig av hjelp fra venner for å komme i mål, forteller Thingnes. - Vi håper dermed at så mange som mulig bidrar med å dele spleisen. Alle bidrag, både store og små, er velkomne.

Hvis du vil dele spleisen i ditt nettverk kan du se hvordan her.

God påske!

Ordet påske betyr opprinnelig «gå forbi», og viser til dødsengelen som gikk forbi israelittenes hus og sparte deres førstefødte fra døden for mange tusen år siden.

I vår tid, ved inngangen til påsken 2022, er det umulig å «gå forbi» de meningsløse krigshandlingene som finner sted i Ukraina, et land svært nær oss. Beretninger om menneskelige lidelsene preger hverdagen denne våren, og berører oss på et dypt menneskelig plan. Eksistensielle spørsmål om meningen med livet, og hvor det onde kommer fra, kommer til overflaten.

Samtidig utfordres vi alle til å holde fast håpet og troen på at lyset er sterkere enn mørket. For de troende vil påsken og Jesu død og oppstandelse nettopp gi næring til troen på at livet et sterkere enn døden.

Påsken er også mer enn en religiøs høytid. Den er påskefjell og vårfølelse ved havet. Den er hestehov og kvikklunsj i solveggen. Ideelle organisasjoner er tradisjonelt sett til stede på fjellet i høytiden, mens mange samlingspunkter i byene er stengt.

I Fransiskushjelpen vet vi at påsken kan være en vanskelig tid for de som er ensomme, eldre, sørgende eller for sårbare barn og unge. Påsken er en tid med tradisjoner, og da merker man ekstra godt når den som pleide å lage påskelammet ikke lenger er til stede. De stille dagene gir mer tid til refleksjon, ettertanke og savn. 

I Fransiskushjelpen tar ikke alle påskeferie. Når man er i livets aller siste fase og snart skal dø, må man ha et tilbud uavhengig av om det er hverdag eller rød dag. Vårt helsepersonell er på jobb slik at alvorlig syke kan være hjemme med sine kjære i påsken. Flere av våre frivillige er til stede for barna som har en mamma eller pappa som er syk, og som kanskje trenger en tur på lekeplassen eller i skogen akkurat denne påsken. 

Kanskje er det denne påsken spesielt viktig at vi setter av tid til å reflektere over liv og død. For mange har skillet mellom nettopp liv og død kjentes nærmere enn før, etter to år med pandemi og nå en krig i vårt nærområde. Vi vet at høytider er ekstra vanskelig når man har det vanskelig. Så ta vare på hverandre.

Og riktig god påske – midt i alt!

Lise Tørnby, generalsekretær 

Jubileumsfeiring på Møtested Oslo Øst

- Det var så koselig, og alle virket fornøyde. Det var rett og slett god stemning fra begynnelse til slutt, sier Hanne Fossedal fra Fransiskushjelpen. Tirsdag 29. mars fylte Møtested Oslo Øst 11 år. 10-årsjubileet ble dermed feiret ett år på etterskudd- med tapas, kake og sosialt samvær. Etter to år med pandemi var det godt å endelig kunne samles for en ordentlig feiring.

- Vi spiste godt, og flere av deltakerne delte sanger og dikt. Vi hadde også en bildekavalkade fra oppstarten av Møtestedet og frem til i dag, forteller Hanne. - Noen av de som har gått hos oss er jo borte nå, mens andre er blitt dårligere med årene. Så det er alltid rart å se gamle bilder. Men det er prisen å betale for å være en del av en sånn gruppe, og det er dette gode fellesskapet verdt, sa en av deltakerne som var med på feiringen.

22 feirende satt til bords med god mat og drikke. Fem frivillige var til stede i tillegg til ansatte fra Fransiskushjelpen. Anledningen ble derfor også brukt til å takke de frivillige for lang og tro tjeneste. – Det er ikke mulig å ha dette tilbudet uten våre stabile og gode frivillige, som bidrar år etter år med å skape et trygt fellesskap, sier Hanne Fossedal. Hun forteller at de frivillige sier det er et godt sted å være, og en fin blanding av praktiske oppgaver og sosialt samvær.

Møtested Oslo Øst har vært drift siden 2011, og ble opprinnelig startet av Kreftforeningen. Fransiskushjelpen har vært en del av tilbudet fra start, både gjennom frivillige og som en del av styringsgruppa fra prosjektets oppstart. I 2016 tok Fransiskushjelpen over hele driften av tilbudet. Målgruppen er kreftpasienter og deres pårørende, og det er samling i Grenseveien 66 hver tirsdag fra 16-19. Hver uke serveres felles middag og kaffe, samt et kulturelt eller sosialt innslag. Noen kvelder er det quiz, andre ganger foredrag. – Mange her har vært med lenge, mens andre har kommet til den senere tiden. Selv har jeg jobbet her siden 2014, og for meg er det som å møte gode venner, sier Fossedal. – Men vi har alltid plass til nye, både deltakere og frivillige.

 

Vil du være en del av Møtested Oslo Øst, enten som deltaker eller frivillig? Ta kontakt med koordinator Gry Fjeldet på motested@fransiskus.no eller på telefon 488 97 392.

Besøk av byråd Rina Mariann Hansen (Ap)

Onsdag 16. mars tok Fransiskushjelpen imot byråd Rina Mariann Hansen i sine lokaler på Enerhaugen. Ap-politikeren er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, og ønsket å lære mer om Fransisushjelpens arbeid i Oslo. Byråden fortalte at hun selv er fra byen, og derfor kjenner Oslo godt.

Fransiskushjelpen inviterte byråden for å bli bedre kjent både med organisasjonen og tjenestene. - Vi har gledet oss til å dele hvilke erfaringer vi har gjort oss gjennom over 60 år med frivillighet, over 40 år med hjemmehospice og nesten 20 år med helsehjelp i Oslos rusmiljø, fortalte Gunnar Thingnes. Han er leder i Sykepleie på hjul og har jobbet over åtte år i organisasjonen. – Vi ønsket også å snakke med byråden om hva som opptar oss som organisasjon for tiden. I tillegg skal byråden være med ut på bilen med Sykepleie på hjul, og det gir alltid et unikt og fint innblikk i arbeidshverdagen vår.

Byråd Rina Mariann ute og ruller

Rina Mariann Hansen ble med i den grå kassebilen som gir helsehjelp både på gata og hjemme hos mennesker i Oslos rusmiljø. Thingnes brukte anledningen til å snakke om skadereduksjon og lett tilgjengelig helsehjelp der folk oppholder seg. Kommunen har et mål om økt desentralisering av tjenestene, noe Sykepleie på hjul i stor grad bidrar til. Byråden fikk se kommunens plan for rusfeltet i praksis, da første stopp var på Torshov. – Målet vårt er å jobbe lavterskel og å nå de pasientene som ikke klarer å benytte seg av det øvrige hjelpeapparatet, fortalte Gunnar Thingnes. – Det tror jeg vi ofte klarer.

Byråden var svært interessert i rusfeltet og i Fransiskushjelpens arbeid forøvrig. Takk til en interessert byråd, og til pasienter som tok imot en bil full av både sykepleiere og politikere.